وال پست wall post و هدف از ساخت آن در ساختمان سازی چیست؟ به طور کلی وال پست وظیفه انتقال نیرو از دیوار به فریم ساختمان را دارد که به واسطه این انتقال نیرو، دیوار دچار تخریب و آسیب دیدگی نخواهد شد.
نیرویی که در این جا از آن نامبرده می شود، نیروی حاصل از باد یا زلزله می باشد. با این تعریف، در ادامه این مطلب از ساختمانچی به بیان جزئیات اجرای وال پست می پردازیم. با ما همراه باشید.
وال پست
والپست یک المان غیر سازه ای می باشد که اجرا و عدم اجرای آن به نظر مهندس طراحی ساختمان بستگی دارد. اهمیت استفاده از پشت بند دیوار در عدم آسیب دیدگی قسمت های اصلی سازه مانند تیر، ستون و سقف ها می باشد. استفاده از وال پست می تواند تضمین کننده عملکرد مناسب سازه شود.
کاربرد وال پست در ساختمان سازی
کاربرد اصلی وال پست در ساخت میانقاب های سازه ای و غیر سازه ای مقاوم در برابر زلزله می باشد. از دیگر کاربردهای این wall post می توان به استفاده از آن در نگهداری درب و پنجره، عایق تاسیسات، نمای خارجی ساختمان و… اشاره نمود.
استفاده از wall post سبب می شود تا بار کمتری به دیوار وارد شود و در نتیجه در هنگام زمین لرزه، احتمال خسارت و یا پایین افتادن اشیا کمتر شود.
وال پست بطور معمول در میانقاب، تقاطع دیوارهای غیر سازه ای، کنار بازشو و جان پناه و اسکلت فلزی و بتنی استفاده می شود.
انواع وال پست
وال پست به دو دسته قائم و افقی تقسیم بندی می شود. نحوه عملکرد wall post قائم و افقی به گونه ای است که باعث ایجاد درگیری دیوار با اسکلت و در نتیجه استحکام بخشی به دیوار می شود.
انواع والپست از نظر اجرایی به دسته های مختلفی تقسیم بندی می شود. همان گونه که قبلا نیز به این نکته اشاره شد، یکی از روش های اجرای wall post با استفاده از انکربولت صورت می گیرد.
از دیگر روش های اجرای آن می توان به اجرای تسمه دور ستون، اتصال دیوار به ستون به واسطه استفاده از میلگرد، مهار دیوار به واسطه تعبیه میلگرد در داخل ستون ها، استفاده از میلگرد در کف برای مهار دیوار، مهار دیوار از طریق عبور میلگرد در داخل سوراخ قالب ها و اجرای وال پست به عنوان جان پناه، اشاره کرد.
نوع اتصال wall post باید به گونه ای باشد که اجزاء قائم در سقف و کف ساختمان مهار شوند. به این منظور قبل از بتن ریزی داخل قالب ها، پلیت جایگزین می شود و پس از پایان بتن ریزی از پلیت ها برای نصب وال پست ها استفاده می شود. از دیگر روش های جایگزینی پلیت ها می توان به استفاده از انکر بولت ها اشاره کرد.
وال پست ترکیبی چیست؟
زیر نظر ناظر مسئول پروژه می توان از ترکیب وادارهای افقی و عمودی استفاده کرد، که به آن ترکیبی گفته می شود. این نوع محصول می تواند یکپارچگی بیشتری برای سازه به همراه داشته باشد؛ البته در صورتی که درست به کار گرفته شود.
البته انواع دیگری از این محصول که براساس متریال سازنده است نیز جود دارد. بتن های آرمه و فلزی از انواع این وال پست ها هستند.
ویژگی های والپست
wall post می تواند به شکل فلزی یا بتن آرمه باشد. نمونه فلزی وال پست معمولا به شکل پروفیل نبشی، ناودانی و قوطی می باشد. wall post در فواصل و طول های مشخص و در جهت یکپارچه عمل نمودن دیوار به کار می رود.
والپست به صورت یک تیر یا ستون عمل می کند و محل قرار گیری آن در انتهای فریم با دهانه بالا و محلی که با دیوار پوشش می شود، می باشد.
چگونگی اجرای وال پست
اجرای wall post در قسمت های مختلفی هم چون ساختمان بتنی، اسکلت فلزی و بلوک های سیمانی صورت می گیرد. در ادامه به بیان جزئیات بیش تر در مورد هر یک از آن ها می پردازیم.
نحوه اجرای وال پست در اسکلت بتنی
در جهت اجرای والپست در اسکلت بتنی ابتدا باید محل قرار گیری و ساخت وال پست، منطبق با نقشه مشخص شود. سپس نسبت به نصب ورق های اتصال در کف و سقف اقدام می شود. باید توجه داشت که فاصله نصب wall post در هنگام اجرای دیوار را خالی نگه داشت.
در ادامه و در هنگام ردیف کردن بلوک ها در هر دو ردیف باید از یک بست استفاده کرده و دو دیوار مجزا را به یکدیگر متصل کرد. پس از اتمام ساخت دیوار، از چهار میلگرد استفاده کنید و آن ها را به ورق های اجراشده در کف و سقف جوش می دهیم.
پس از انجام این کار با استفاده از سیم آرماتوربندی نسبت به اتصال میلگردها به بست ها اقدام کرده و دو طرف دیوار را قالب می بندیم. در این مرحله داخل قالب ها بتن می ریزیم و در پایان پس از باز کردن قالب ها وال پستی منطبق بر ضخامت دیوار خواهیم داشت.
نحوه اجرای وال پست فلزی در بلوک سبک
در اجرای wall post فلزی در بلوک های سبک در ابتدا باید مطابق با نقشه محل ورق های اتصال به کف و سقف را بررسی کرده و مکان آن را مشخص کرد.
پس از انجام این کار نسبت به نصب ورق های اتصال اقدام کرده و wall post را به ورق های پایینی و بالایی جوش می دهیم. سپس در یک طرف بلوک را به صورت کامل و در سمت دیگر قسمت وال پست را از داخل بلوک ایجاد نمایید.
نحوه اجرای وال پست در اسکلت فلزی
به طور کلی می توان گفت، نحوه اجرای والپست در اسکلت فلزی به گونه ای است که وال پست در اسکلت فلزی به واسطه جوشکاری، به تیر و ستون متصل می شود.
ضوابط اجرای وال پست
ضابطه های اجرای wall post در بند 7-5-3 در آیین نامه 2800 بیان می شود. ضوابط اجرای والپست با توجه به این بند شامل موارد زیر می باشد:
- در صورتی که طول دیوار بیش تر از 6 متر باشد، به اجرای وال پست نیاز می باشد. دربرخی از موارد این اندازه 5 متر نیز عنوان شده است.
- در صورتی که طول دیوار 40 برابر ضخامت دیوار باشد، نیاز به ساخت wall post می باشد.
- آن چه که در این آیین نامه در مورد وال پست افقی آمده است، اجرای آن برای دیوار بیش از 3.5 متر می باشد.
کنترل اجرای صحیح wall post باید به واسطه همکاری مهندس ناظر عمران و ناظر معماری صورت می گیرد. وظیفه مهندس ناظر عمران کنترل اجرای صحیح وال پست و وظیفه مهندس ناظر کنترل اجرای دیوارهای داخل وال پست می باشد.
اشتباهات رایج در اجرای وال پست
در برخی موارد اجرای wall post توسط پیمانکار دستخوش تغییراتی می شود. از جمله دلایل اعمال این تغییرات می توان به کاهش هزینه های احتمالی ساخت و ساز اشاره کرد. از جمله اشتباهات رایجی که در این زمینه صورت می گیرد، استفاده از میلگرد به جای نبشی در اجرای کلاف های افقی می باشد.
یکی دیگر از اشتباهات در این زمینه عدم اجرای پشت به پشت نبشی های افقی و قائم می باشد. عدم رعایت این مورد باعث می شود دیوار تنها در یک سمت، در داخل نبشی ها اجرا شود.
سخن پایانی
آن چه در این نوشته از ساختمانچی به بیان آن پرداختیم، معرفی wall post و جزئیات مهم در اجرای آن می باشد. امیدواریم با مطالعه این نوشته به اطلاعات مفیدی در این خصوص برسید و به خوبی با والپست، ویژگی ها و انواع آن آشنا شوید. در صورت تمایل نقطه نظرات خود را در مورد این مطلب با ما در میان بگذارید.
سوالات متداول
wall post وظیفه انتقال نیرو از دیوار به فریم ساختمان را دارد که به واسطه این انتقال نیرو، دیوار دچار تخریب و آسیب دیدگی نخواهد شد. نیرویی که در این جا از آن نام برده می شود، نیروی حاصل از باد یا زلزله می باشد
استفاده از انکربولت، اجرای تسمه دور ستون، اتصال دیوار به ستون به واسطه استفاده از میلگرد، مهار دیوار به واسطه تعبیه میلگرد در داخل ستون ها، استفاده از میلگرد در کف برای مهار دیوار، مهار دیوار از طریق عبور میلگرد در داخل سوراخ قالب ها و اجرای wall post به عنوان جان پناه
در صورتی که طول دیوار بیش تر از 6 متر باشد، به اجرای wall post نیاز می باشد. در برخی از موارد این اندازه 5 متر نیز عنوان شده است.
درصورتی که طول دیوار 40 برابر ضخامت دیوار باشد، نیاز به ساخت وال پست می باشد.
آن چه که در این آیین نامه در مورد wall post افقی آمده است، اجرای آن برای دیوار بیش از 3.5 متر می باشد.
استفاده از میلگرد به جای نبشی در اجرای کلاف های افقی و عدم اجرای پشت به پشت نبشی های افقی و قائم
اجرای wall post در قسمت های مختلفی هم چون ساختمان بتنی، اسکلت فلزی و بلوک های سیمانی صورت می گیرد.
آموزش ساخت وساز
سلام
ایا جهت نماهای خشک ضابطه یا الزامات آیین نامه ایی جهت عایق حرارت وال پست وجود دارد یا خیر؟
سلام
بله دوست عزیز
الزام به عایق کاری هست
با سلام و تشکر از مطالب عنوان شده
بنظرم اگه وادار به ستون یا سقف بطور گیردار متصل بشه عملا اجرای والپست بیشتر مضر خواهد بود و باید والپست بدون اتصال گیر دار به سازه بجز قرار گیری روی سقف اجرا بشه.
سلام وقت بخیر
تفاوت میان وادار و وال پست چیست
سلام
وادار عمودی همون وال پست هست