هادی سیم

آموزش رویت

آیا با روش های مقاوم سازی ساختمان آشنایی دارید؟ همانطور که می دانید ساختمان سازی یکی از قسمت های بزرگ صنعت است. صنعت ساختمان همواره مورد توجه می باشد و سرمایه گذاران زیادی را به خود جلب می کند.

آن ها با عرضه ساختمان های ایمن و مناسب به متقاضیان، از طرفی در رفع نیازهای جامعه موثر هستند و از طرفی به بهبود وضعیت اقتصاد و صنعت کمک می کنند.

امروزه مقاوم سازی ساختمان به عنوان روشی برای بهبود عملکرد و ارتقا بهره وری ساختمان مطرح می باشد. مقاوم سازی در پروسه بازسازی ساختمان نیز انجام می شود. با این کار علاوه بر افزایش مقاومت ساختمان در برابر بارهای وارده، عمر مفید آن نیز افزایش می یابد.

با این مقدمه، در ادامه این نوشته از ساختمانچی با ما همراه باشید تا با روش های مقاوم سازی ساختمان آشنا شوید.

روش های مقاوم سازی ساختمان

با توجه به این که مصالح منابعی محدود دارند و با توجه به افزایش جمعیت کره زمین و افزایش مقدار تقاضا، بالاخره روزی این منابع به اتمام می رسند. یکی از روش هایی که می تواند تا حد امکان از هدر رفت مصالح جلوگیری کند و نخاله های ساختمانی را کاهش دهد، بازسازی و مقاوم سازی ساختمان ها است.

در حین بازسازی، افزایش مقاومت سازه بسیار مهم و موثر است. چرا که با این کار عمر مفید سازه بیشتر خواهد شد و ساکنان امنیت بیشتری را حس خواهند کرد.

علاوه بر این موارد، مقاوم سازی ساختمان در برابر بار لرزه ای نیز موجب می شود تا ساختمان عملکرد بهتری در برابر زلزله داشته باشد و به راحتی تحت بار لرزه ای تخریب نگردد. بنابراین مقاوم سازی ساختمان اهمیتی دوچندان پیدا می کند. در ادامه به معرفی روش های مقاوم سازی ساختمان می پردازیم:

مقاوم سازی با میراگر یا دمپر

در این روش تمام بار لرزه ای مستقیما از پی به سازه منتقل نمی شود. با استفاده از میراگر مقدار زیادی از انرژی، مجذوب و مستهلک می گردد. در این روش که منجر به کاهش دامنه نوسانات سازه و نهایتا کاهش جابه جایی آن و قسمت های داخلیش می گردد، امکان ریزش ساختمان به شدت کاهش می یابد.

میراگرها در مهاربندها و اتصالات سازه نصب می شوند. استفاده از آن ها در مهاربندها کاربردی تر است و در مقاوم سازی ساختمان تاثیر دارد.

بخوانید!  نماشویی ساختمان و برآورد هزینه آن

مقاوم سازی با استفاده از دیوار برشی

دیوار برشی یکی از روش های بسیار مناسب و پر کاربرد در مقاوم سازی ساختمان است. دیوار برشی زمانی استفاده می شود که تیر و ستون های سازه مقاومت کافی در برابر بار های قائم را داشته باشند. برای مقاومت در برابر بار جانبی از دیوار برشی استفاده می شود تا بارهای ناشی از زلزله را جذب و منتقل کند.

همچنین دیوار برشی باید به گونه ای طراحی و تعبیه گردد که نیروهای وارده به آن منتقل شوند. برای استفاده از این روش باید توجه داشت که دیوار برشی نیروی زیادی به فونداسیون منتقل می کند، بنابراین باید پی نیز برای استفاده از دیوار برشی حاضرسازی شود. برای این کار می توان از شمع استفاده کرد.

مقاوم سازی ساختمان

مقاوم سازی با استفاده از ژاکت فلزی و ژاکت بتنی

در این روش با مقاوم سازی هر قسمت از سازه نهایتا کل آن مقاوم سازی می شود. مقاوم سازی با استفاده از ژاکت فلزی به روش های موضعی، دورپیچ و نواری صورت می پذیرد و نهایتا منجر به افزایش مقاومت می گردد.

استفاده از ژاکت بتنی هم به بهبود عملکرد سازه کمک می کند در استفاده از ژاکت بتنی برای تیر می توان سه یا چهار وجه آن را با ژاکت پوشاند که طبعا استفاده از ژاکت بتنی در چهار وجه بهتر است.

مقاوم سازی با استفاده از جداگرهای لرزه ای

با استفاده از این روش در مقاوم سازی ساختمان، حرکت سازه و زمین از یکدیگر جدا می شود و در هنگام وقوع زلزله بار لرزه ای به سازه منتقل نمی شود. بدین ترتیب سازه تنها یک جابه جایی صلب را تجربه می کند.

در استفاده از این روش برای مقاوم سازی باید دقت شود که جداگر لرزه ای تنها برای محدوده خاصی از ارتفاع و جرم سازه مناسب است. استفاده از این روش نسبت به سایر روش ها با محدودیت هایی رو به رو است.

مقاوم سازی با FRP

مقاوم سازی با مواد پلیمری که به اختصار FRP نام گذاری می شوند یکی از روش های نوین در مقاوم سازی ساختمان است. استفاده از این متریال به دلیل سرعت اجرای بالا، مقاومت زیاد و وزن کم آن در حال افزایش می باشد و برای تقویت سازه یکی از راهکارهای نوین است.

بخوانید!  ضوابط و مقررات ساخت پارکینگ

همچنین می توان با راهکارهای دیگری از جمله افزایش ضخامت دیوارها و یا کاهش جرم ساختمان مقاومت آن را افزایش داد. به کارگیری هر یک از این روش ها می بایست تحت نظر کارشناسان و مهندسان این حرفه باشد.

به علاوه یکی از راه های مقاوم سازی ساختمان ها تقویت جزیی و تک به تک اجزایی چون ستون ها، تیرها، دیوارها، خاک زیر پی و… است که این روش نیز می تواند در مقاوم سازی ساختمان ها نقش مهمی داشته باشد.

به عنوان مثال در صورتی که خاک زیر پی ضعیف باشد می بایست نسبت به اصلاح آن اقدام کرد تا مقاومت کافی برای آن حاصل شود. برای دست یافتن به این امر می توان از ستون هایی از بتن و یا ملات در زیر سازه استفاده نمود. بدین ترتیب خاک زیر پی مقاوم می شود.

اگرچه راهکارهای دیگری نیز برای مقاوم سازی خاک و هریک از اجزای دیگر ساختمان وجود دارند که با توجه به نوع سازه، سال ساخت و شرایط محیطی که هر یک از آن ها دارند کارشناس مربوطه نسبت به انتخاب روش مناسب، طراحی و اجرای آن اقدامات لازم را به عمل می آورد.

حوادث ناشی از عدم مقاوم سازی ساختمان در ایران

متاسفانه طی سالیان گذشته حوادث تلخی در کشور ما به دلیل عدم مقاوم سازی اصولی و استاندارد ساختمان رخ داده است. از مهم ترین آن ها می توان به حادثه غم بار پلاسکو در سال 95 و حادثه ریزش ساختمان متروپل در آبادان که بسیاری از هموطنان ما را عزادار کرده، اشاره نمود.

بی شک مهم ترین دلیل این حوادث ناگوار، عدم وجود مدیریت صحیح در این زمینه و ساخت ساختمان هایی با کم ترین مقاومت می باشد.

به طور قطع اگر ساختمان پلاسکو در زمان مناسب بازسازی می شد و نسبت به مقاوم سازی آن اقدام می کردند و همچنین ساختمان متروپل براساس اصول ساختمان سازی، بنا می شد، امروز شاهد مرگ جمعی از هموطنان بی گناه و اندوه خانواده های آن ها نبودیم.

کلام پایانی

ما در این نوشته از ساختمانچی به بررسی روش های مستحکم کردن ساختمان پرداختیم. شما از چه روشی به منظور استحکام ساختمان خود استفاده کرده‌اید؟ در صورت تمایل نظرات خود در این باره را با ما در میان بگذارید.