هادی سیم

آموزش رویت

آیا با عوامل موثر در مرگ و میر کارگران ساختمانی آشنایی دارید؟ همان طور که می دانید صنعت ساخت و ساز یک صنعت رو به رشد در کشورهای مختلف است و هر ساله تمهیدات ویژه در جهت رشد و توسعه آن اندیشیده می شود.

یکی از موضوعاتی که همواره در این حوزه مورد توجه مسئولان و فعالان این حوزه قرار می گیرد، ایمنی کارگران و پیشگیری از خطرات احتمالی است.

سالیانه هزاران کارگر در سراسر دنیا جان خود را در اثر حوادث ساختمانی از دست می دهند. اما این حوادث تنها به دلیل عدم رعایت نکات ایمنی اتفاق نمی افتند و عوامل دیگری نیز در این قضیه نقش دارند که در ذیل به معرفی آن ها می پردازیم.

با مطالعه این نوشته از ساختمانچی با عوامل خطرساز در مرگ و میر کارگران ساختمانی در بحث ساختمان سازی آشنا می شوید و با در نظرگرفتن آن ها می توانید به مقدار قابل توجهی از میزان حوادث خطرآفرین بکاهید. با ما همراه باشید.

1. خستگی

گرچه خستگی به عنوان فاکتوری خطرناک در ساخت و ساز ذکر نشده، اما عاملی است که بسیاری از حوادث را تحت تأثیر قرار می دهد. کارهای ساختمانی بسیار پر زحمت هستند و اغلب در شرایط سخت آب و هوایی و به مدت طولانی انجام می شوند.

هنگامی که یک کارگر از نظر جسمی یا ذهنی خسته می شود، میزان دقت و توجه او پایین می آید و ممکن است در اثر خستگی کار خود را به درستی انجام ندهد و مرتکب خطا شود.

در امور ساختمانی کوچک ترین خطا منجر به خسارات جبران ناپذیر می شود، از این رو می توان خستگی را دلیلی برای درست انجام ندادن فعالیت های فیزیکی و ذهنی در نظر گرفت.

2. کار در ارتفاع

کار کردن در ارتفاع یکی از مهم ترین عوامل مرگ و میر و یا نقص فیزیکی در پروژه های ساختمانی است. طبق آمار حدود 50 درصد از کارگران از سال 2016 تا 2017 به علت سقوط از ارتفاع جان خود را از دست دادند. از جمله عواملی که منجر به این حادثه می شوند شامل موارد زیر هستند:

  • عدم وجود حفاظ و دهانه های محافظت شده
  • وجود لبه های بدون حفاظ
  • نردبان ها یا داربست های نا امن
  • ابزارهای سست و یا وسایلی که به خوبی بر روی پشت بام ها و یا مسیرهای تردد قرار نگرفته
بخوانید!  مقایسه مقاومت سازه بتنی و فلزی در برابر زلزله

3. اشیاء متحرک

در محل اجرای پروژه فعالیت های مختلفی صورت می گیرد، مصالح و ابزارها را به ارتفاع می فرستند یا از بالا به سمت زمین پرتاب می شوند. از این رو اگر این امور به درستی مدیریت نشوند و موارد ایمنی مورد توجه قرار نگیرند، سقوط هر شی می تواند حادثه ساز باشد. دلایل مختلفی وجود دارند که منجر به آسیب دیدن کارگر در اثر برخورد به اشیاء متحرک می گردند:

  • مکان های شلوغ که نکات ایمنی در آن ها رعایت نمی شود
  • عدم وجود چراغ های هشدار دهنده و یا بوق بر روی وسایل نقلیه در حال حرکت
  • محل های کم نور
  • کار کردن نزدیک ماشین ها و ابزارهای در حال حرکت
  • برخورد با وسایل سیار نظیر جعبه ها، ماشین آلات و …
  • عدم وجود علائم هشدار دهنده در مکان های تردد

4. سر و صدا

طبق آمار 1505 مورد از مشکلات مربوط به ناشنوایی از سال 2007 تا 2017 در انگلستان مربوط به محیط کار کارگران فعال در حوزه ساختمان می باشد.

از بین این تعداد 10 نفر خانم و 1495 نفر آقا بودند. محل هایی که در آن ها پروژه های ساختمانی اجرا می شود ممکن است به مکان هایی خطرناک تبدیل شوند اگر میزان سر و صدا از حد مجاز بالاتر برود و مشکلات شنوایی ایجاد کند.

مشکل اینجاست که به دلیل متغیر بودن میزان سر و صدا، کارگران اغلب از پوشش های محافظتی گوش استفاده نمی کنند. البته گاهی اوقات استفاده از محافظ های گوش خود منجر به بروز حادثه می شود. برای مثال ممکن است کارگر صدای آژیر خطر را نشنود و به موقع خود را از محل حادثه دور نکند.

5. لرزش دست

برخی از کارگران ساختمانی در اثر استفاده مداوم از برخی ابزارها ممکن است دچار لرزش دست شوند. پیشگیری از لرزش دست اجتناب ناپذیر است. از جمله علائم اولیه این مشکل سوزن سوزن شدن و یا احساس بی حسی در انگشتان است.

در صورت عدم درمان آن عملکرد عصب های دست مختل شده و فرد نمی تواند ابزارهای مورد نیاز را در دست گیرد یا حتی یک لیوان آب برای خود بریزد.

6. مواد سمی موجود در هوا

بسیاری از بیماری های ریوی به دلیل وجود مواد سمی موجود در هوا شکل می گیرند. هر چند گرد و غبار و آلودگی ناشی از امور ساخت و ساز دلیل اصلی این امر نمی باشد اما بی تاثیر نخواهند بود.

بخوانید!  انواع خانه پیش ساخته[بتنی،چوبی و ساندویچ پنل]

مشکل اینجاست که تاثیر این مواد بر روی تنفس انسان سال ها طول می کشد و هنگامی که فرد دچار تنگی نفس یا مشکلات ریوی می شود تازه به فکر استفاده از تجهیزات حفاظت فردی می افتد. برخی از دلایل اصلی بیماری های ریوی و تنفسی که در محیط کار رخ می دهند به شرح زیر می باشند:

  • گرد و غبار ناشی از تراش سنگ، جمع آوری نخاله های ساختمانی و پاک سازی محل پروژه
  • استنشاق ایزوسیانات ها که در تولید رنگ های ساختمانی، وارنیش ها، چسب ها، کفپوش، عایق و … به کار رفته است
  • ذرات ناشی از برشکاری چوب

7. آزبست

آزبست یا الیاف پنبه نسوز به دلیل مقاومت بسیار بالا در برابر حرارت به عنوان عایق در ساخت مصالح ساختمانی مورد استفاده قرار می گیرد.

حدود 20 درصد از بیماری های ریوی مربوط به این الیاف سمی می باشد. طبق آمار، در 500٫000 از ساختمان های عمومی انگلستان از این متریال استفاده می شود. الیاف پنبه نسوز بسیار خطرناک هستند و منجر به بیماری های تنفسی خواهند شد.

8. سقوط ناگهانی

بسیاری از حوادثی که برای کارگران ساختمانی حین کار اتفاق می افتد در اثر سقوط ناگهانی می باشد. افرادی که وظیفه حفاری و گودبرداری را بر عهده دارند یا مجبور به کار در ارتفاع هستند بسیار در معرض سقوط قرار دارند. از جمله مواردی که منجر به سقوط کارگران خواهند شد به شرح زیر می باشند:

  • سست و ناپایدار بودن خاک اطراف گود
  • تضعیف یکپارچگی سازه های اطراف
  • سقوط مصالح و یا تجهیزات به علت سست بودن خاک

کلام پایانی

آن چه در این نوشته از ساختمانچی مورد بررسی قرار گرفت، ارائه عوامل مهم در مرگ و میر کارگران ساختمانی می باشد. آیا شما موارد دیگری را می شناسید که برای کارگران خطرآفرین باشد؟

چه راهکارهایی باید اعمال شود تا این خطرات به حداقل برسند؟ در صورت تمایل می توانید نظرات و تجربیات خود در این زمینه را با ما در میان بگذارید.