هادی سیم

آموزش رویت

در حال حاضر به علت محدود بودن ذخایر انرژی اکثر ساختمان سازان به دنبال تدابیری برای صرفه جویی و بهینه سازی مصرف انرژی هستند و سعی می کنند ساختمان ها را به نحوی بسازند که میزان هدررفت انرژی در آن ها به حداقل برسد. عایق ها از جمله محصولاتی هستند که به عنوان یک پوشش عمل کرده و مانع از انتقال و هدررفت انرژی می شوند.

با فرارسیدن فصل سرما نیاز ساختمان به عایق حرارتی شدت پیدا می کند، زیرا در صورت عدم عایق کاری مناسب، سوخت بیشتری برای گرمای ساختمان مصرف می شود و در نتیجه هزینه قبوض نیز بالا می رود و از نظر اقتصادی هزینه سنگینی بر دوش ساکنین تحمیل می شود. برخی از عایق های حرارتی علاوه بر کنترل گرما مقاومت بالایی در برابر آتش دارند و در واقع کندسوز می باشند.

درگذشته از پشم شیشه به عنوان عایق برای لوله های انتقال آب در فصول سرد استفاده می شد، اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی انواع جدیدی از عایق به بازار ارائه شدند که نیاز یک ساختمان را تامین می کند و مصرف انرژی را به حداقل می رساند.

عایق حرارتی چیست؟

عایق حرارتی به پوششی اطلاق می شود که از انتقال گرما و حرارت از یک مکان به مکان دیگر جلوگیری به عمل می آورد. حرکت گرما از مکان گرم به مکان سرد است، از این رو برای ممانعت از انتقال گرما به فضای سرد باید از عایق های حرارتی استفاده شود. ازعایق حرارتی در مکان های مختلف استفاده می شود، از جمله دیوارها، سقف، پوشش لوله های آب گرم و سرد و کف ساختمان.

وقتی درجه حرارت محیط متعادل باشد فرد آرامش بیشتری داشته و به فعالیت های روزانه می پردازد. عایق کاری ساختمان را در زمستان گرم و در تابستان خنک نگه می دارد.

خرید و نصب عایق در مرحله اول ممکن است کمی هزینه بردار باشد، اما در طولانی مدت منجر به صرفه جویی در هزینه ها می شود و صرفه اقتصادی در بر خواهد داشت. پوشش قسمت های مختلف ساختمان باعایق حرارتی منجر به صرفه جویی 50 درصدی مصرف سوخت و انرژی می شود.

انتخاب یک عایق حرارتی مناسب با توجه به شرایط آب و هوایی و دمای محیط صورت می گیرد. ضخامت عایق باید به اندازه ای باشد که با حداقل میزان ممکن بتواند هدر رفت انرژی را کاهش دهد.

از جمله ویژگی هایی که یک عایق خوب بدان نیازمند است می توان به مقاومت حرارتی بالا، مقاومت فشاری ایده آل، عدم رشد قارچ و کپک، مقاومت در برابر نم و رطوبت و چگالی بالا اشاره نمود.

در حال حاضرعایق های حرارتی که به بازار عرضه می شوند به صورت تخته ای، فله ای، نواری، لحافی، لوله ای و آجری می باشند. در این نوشته از ساختمانچی به معرفی انواع عایق های حرارتی و ویژگی آن ها می پردازیم. با ما همراه باشید.

یک عایق حرارتی خوب چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟

  •  در برابر حرارت، عوامل میکروبی و قارچی، فشار و اشعه ماورای بنفش مقاومت بالایی داشته باشد.
  •  از لحاظ شیمیایی خنثی باشد و در برابر عوامل خارجی واکنش ندهد.
  • در مقابل حرارت و گرمای زیاد چروک نشود.
  • چگالی مناسبی داشته باشد.
  • عمر مفید و بالایی داشته باشد.

انواع عایق های حرارتی

 عایق ایزوهم

عایق حرارتی ایزوهُم از الیاف نانو و با تکنولوژی روز دنیا تولید می شود. از ویژگی های منحصر به فردعایق حرارتی ایزوهُم می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1- عایق حرارتی با ضریب هدایتی بالا
2- غیر قابل اشتعال و کند سوز
3- نرم و قابل انعطاف
4- عمر بیش از صد سال
5- عدم جذب رطوبت
6- مقاوم در زیر خاک و آب
7- ضد پوسیدگی و سایش
8- قابل نصب در تمامی سطوح و بدون زیر سازی
9- سازگار با انواع ملات
10- کاملا بهداشتی
علاوه بر توضیحات مذکور در مورد ایزوهم، این عایق با ضخامت کم تولید و بدون نیاز به زیرسازی قابل نصب می باشد و همچنین تمامی ملات های ساختمانی اعم از گچ و سیمان روی محصول به راحتی اجرا می گردد.
عایق حرارتی ایزوهم در ضخامت های مختلف تولید می شود و علاوه بر ساختمان های اداری، تجاری و مسکونی در سالن های سوله ای، سردخانه و مرغداری ها قابل استفاده است.

عایق حرارتی

عایق پشم شیشه

پشم شیشه یکی از قدیمی ترین عایق های حرارتی است که در گذشته مورد استفاده قرار می گرفت و هم اکنون نیز استفاده از آن در برخی مکان ها رواج دارد. این عایق نوعی عایق معدنی است که از ذوب شیشه و تبدیل آن به الیاف بدست می آید.

بخوانید!  انواع توری پنجره[آکاردئونی، مگنتیک، ریلی، لولایی و ثابت]

حبس هوا در بین الیاف شیشه ای مانع از انتقال گرما می شود، علاوه بر آن این الیاف عایق خوبی برای ممانعت از انتقال صوت نیز محسوب می شود.

پشم شیشه وزن بسیار سبکی دارد و بار اضافی بر ساختمان وارد نمی کند. علاوه بر آن ماده ای کندسوز است که هیچ نقشی در گسترش آتش ندارد.

از معایب این عایق می توان به عدم مقاومت در برابر نم و رطوبت و ایجاد حساسیت پوستی و تنفسی اشاره نمود. در مکان هایی که احتمال می رود رطوبت به عایق نفوذ کند، از پشم شیشه های روکش آلومینیوم استفاده می شود.

پشم شیشه

عایق پشم سنگ

عایق پشم سنگ نیز یک عایق معدنی است که از تحمل حرارتی بسیار بالا برخوردار می باشد. این عایق از سنگ بازالت که حاصل فعالیت های آتشفشانی است تولید می شود.

مقاومت حرارتی این متریال آن را به عایقی ایده آل برای مکان هایی نظیر پالایشگاه ها، لوله های حجیم صنعتی، نیروگاه ها و صنایع مختلف تبدیل کرده است. پشم سنگ کندسوز است و می تواند حرارت 750 درجه سانتی گراد را تحمل نماید.

عایق پشم سنگ عایقی صوتی و حرارتی است که در حال حاضر برای عایق کاری انواع ساختمان ها مورد استفاده قرار می گیرد. از ویژگی های بارز این عایق عدم جذب آب و رطوبت است، در نتیجه امکان رشد قارچ، کپک و باکتری در آن وجود ندارد.

علاوه بر آن این عایق مکان خوبی برای رشد حشرات به شمار نمی آید. پشم سنگ را می توان به عنوان نمونه ای از بهترین عایق حرارتی در نظر گرفت.

پشم سنگ

عایق الاستومری

ماده اصلی سازنده عایق الاستومری نیتریل فوم است که به آن خاصیت ارتجاعی می بخشد. انعطاف پذیری عایق الاستومری بسیار بالاست و از مقاومت حرارتی مناسب در برابر حرارت و نفوذ بخار آب برخوردار می باشد. این عایق برای عایق کاری و پوشش تاسیساتی نظیر بویلرها، انواع لوله ها، سوله ها، مخازن و صنایع مختلف کاربرد دارد.

قیمت عایق الاستومری در مقایسه با عایق پشم سنگ کمی گران تر است. این فوم عایق وزن بسیار سبکی دارد و به صورت چسب دار یا بدون آن مورد استفاده قرار می گیرد. این فوم ها نه تنها عایق حرارتی می باشند، بلکه به عنوان عایق صوتی از انتقال سر و صدا نیز جلوگیری می کنند.

الاستومری

عایق پلی استایرن یا XPS

این عایق که از پلی استایرن اکسترودشده تولید می شود جزء عایق های حرارتی بسیار سبک است. این عایق حرارتی بسیار پر مصرف است و برای عایق کاری دیوارهای فونداسیون، سقف های تیرچه و بلوک، سردخانه ها و دیوارهای دو جداره کاربرد دارد. عایق XPS مقاومت زیادی در برابر جذب آب دارد و پوسیده نمی شود.

سطح پلی استایرن یکنواخت است و به نسبت سایر عایق ها در برابر خزش مقاوم تر است. این عایق قابل برش است و با توجه به فضای مورد نظر می توان آن را برش داد. عایق پلی استایرن دوستدار محیط زیست بوده و هیچ آلرژی در انسان ایجاد نمی کند.

پلی استایرن

عایق پرلیت

پرلیت یک سنگ آتش نشان است که در مناطق مرطوب تولید می شود. عایق پرلیت بسیار سبک بوده و در برابر آتش مقاومت بالایی دارد؛ در واقع پرلیت نوعی ماده غیر قابل اشتعال محسوب می شود.

بخوانید!  تفاوت دیوارپوش PVC با دیوارپوش MDF

این عایق، جاذب صدا نیز می باشد، با مواد اسیدی واکنش نشان نمی دهد و در برابر پوسیدگی و حمله حشرات موذی از مقاومت بالایی برخوردار است. عایق پرلیت در برابر فشار مقاومت کمی دارد؛ به همین دلیل استفاده از آن در مکان های تحت فشار بالا و رطوبت، توصیه نمی شود.

عایق شیشه اسفنجی حرارتی

این نوع عایق از شیشه خالص بوجود می آید و تا بیست برابر حجم خود منبسط می شود و در نهایت به شکل صفحات صلب و اسفنجی در می آید.

عایق شیشه آب را جذب نمی کند و ماده ای نسوز محسوب می شود. همچنین در برابر حشرات و جانوران موذی از مقاومت بالایی برخوردار است، ابعاد آن پایدار بوده و مقاومت فشاری بالایی دارد.

عایق تخته های فیبری

تخته های فیبری اولین عایق های حرارتی بودند که برای ایزوله کردن مورد استفاده قرار گرفتند. این ماده از فشردن پشم نمد و سایر الیاف های گیاهی تولید می شود و در نهایت به شکل تخته های صلب در می آید.

تخته های فیبر در برابر فشارهای مکانیکی و حرارت از مقاومت متوسطی برخوردارند و ابعاد آن ها به خوبی پایداری خود را حفظ می کند. عایق تخته فیبری به راحتی رطوبت و نم را به خود جذب می کند و اشباع می شود که از معایب این محصول محسوب می شود.

جذب آب سبب می شود تا مقاومت مکانیکی عایق کم شود و در نهایت در برابر حرارت نتواند ایستادگی کند. به همین دلیل از این عایق نباید در محیط های مرطوب استفاده کرد.

عایق تخته فیبری قیمت کمی دارد، به همین دلیل از آن به همراه پوشش زیرین از عایق پلاستیکی در آسفالت ها و پوشش های نمدی استفاده می شود.

عوامل موثر بر قیمت عایق حرارتی

آن چه که بر قیمت عایق حرارتی تاثیرگذار می باشد، ضخامت و دانسیته آن می باشد. قیمت عایق هایی مانند پلی یورتان نیز بر اساس کیلوگرم محاسبه می شود.

نکات پایانی

ما در این نوشته به بررسی چهار عایق حرارتی پرکاربرد مورد استفاده در صنعت های گوناگون پرداختیم. همانطور که گفتیم از عایق های حرارتی در تأسیسات گرمایی، برای کم کردن هدر رفت انرژی حرارتی سطوح مختلف، لوله‌ها، کانال‌ ها و مخازن استفاده می‌ شود.

عایق های حرارتی برحسب موادی که در تولید آن ها مورد استفاده قرار می گیرند، دسته بندی می شوند. در ساختار تعدادی از این عایق ها حباب های هوا وجود دارد و این حباب ها حرارت را کاهش می دهند.

تعدادی دیگر از این عایق ها حرارت را بازتاب می کنند که در این حالت باید پشت آن ها حدود ۲ سانتی متر فاصله هوایی تعبیه شود.

امیدواریم با مطالعه این نوشته از ساختمانچی به اطلاعات موردنیاز خود در مورد انواع عایق های حرارتی و ویژگی های آن ها دست پیدا کرده باشید. در صورت تمایل نقطه نظرات، انتقادات و پیشنهادات خود را در این خصوص با ما در میان بگذارید.

سوالات متداول

ویژگی های عایق حرارتی مناسب چیست؟

یک عایق حرارتی مناسب باید از مقاومت حرارتی بالا، مقاومت فشاری ایده آل، مقاومت در برابر نم، عدم رشد قارچ و کپک و چگالی بالا برخوردار باشد.

عایق های حرارتی پر مصرف کدامند؟

عایق های حرارتی پشم شیشه، پشم سنگ، الاستومری و پلی استایرن از عایق های حرارتی پر مصرف هستند.

انتخاب عایق حرارتی با توجه به چه ویژگی هایی باید صورت پذیرد؟

انتخاب عایق حرارتی مناسب باید با توجه به آب و هوا و دمای محیط صورت گیرد. ضخامت آن هم باید به اندازه ای باشد که بتواند از هدر رفت گرما جلوگیری کند.