در حال حاضر به علت محدود بودن ذخایر انرژی اکثر ساختمان سازان به دنبال تدابیری برای صرفه جویی و بهینه سازی مصرف انرژی هستند و سعی می کنند ساختمان ها را به نحوی بسازند که میزان هدررفت انرژی در آن ها به حداقل برسد. عایق ها از جمله محصولاتی هستند که به عنوان یک پوشش عمل کرده و مانع از انتقال و هدررفت انرژی می شوند.
با فرارسیدن فصل سرما نیاز ساختمان به عایق حرارتی شدت پیدا می کند، زیرا در صورت عدم عایق کاری مناسب، سوخت بیشتری برای گرمای ساختمان مصرف می شود و در نتیجه هزینه قبوض نیز بالا می رود و از نظر اقتصادی هزینه سنگینی بر دوش ساکنین تحمیل می شود. برخی از عایق های حرارتی علاوه بر کنترل گرما مقاومت بالایی در برابر آتش دارند و در واقع کندسوز می باشند.
درگذشته از پشم شیشه به عنوان عایق برای لوله های انتقال آب در فصول سرد استفاده می شد، اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی انواع جدیدی از عایق به بازار ارائه شدند که نیاز یک ساختمان را تامین می کند و مصرف انرژی را به حداقل می رساند.
عایق حرارتی چیست؟
عایق حرارتی به پوششی اطلاق می شود که از انتقال گرما و حرارت از یک مکان به مکان دیگر جلوگیری به عمل می آورد. حرکت گرما از مکان گرم به مکان سرد است، از این رو برای ممانعت از انتقال گرما به فضای سرد باید از عایق های حرارتی استفاده شود. ازعایق حرارتی در مکان های مختلف استفاده می شود، از جمله دیوارها، سقف، پوشش لوله های آب گرم و سرد و کف ساختمان.
وقتی درجه حرارت محیط متعادل باشد فرد آرامش بیشتری داشته و به فعالیت های روزانه می پردازد. عایق کاری ساختمان را در زمستان گرم و در تابستان خنک نگه می دارد.
خرید و نصب عایق در مرحله اول ممکن است کمی هزینه بردار باشد، اما در طولانی مدت منجر به صرفه جویی در هزینه ها می شود و صرفه اقتصادی در بر خواهد داشت. پوشش قسمت های مختلف ساختمان باعایق حرارتی منجر به صرفه جویی 50 درصدی مصرف سوخت و انرژی می شود.
انتخاب یک عایق حرارتی مناسب با توجه به شرایط آب و هوایی و دمای محیط صورت می گیرد. ضخامت عایق باید به اندازه ای باشد که با حداقل میزان ممکن بتواند هدر رفت انرژی را کاهش دهد.
از جمله ویژگی هایی که یک عایق خوب بدان نیازمند است می توان به مقاومت حرارتی بالا، مقاومت فشاری ایده آل، عدم رشد قارچ و کپک، مقاومت در برابر نم و رطوبت و چگالی بالا اشاره نمود.
در حال حاضرعایق های حرارتی که به بازار عرضه می شوند به صورت تخته ای، فله ای، نواری، لحافی، لوله ای و آجری می باشند. در این نوشته از ساختمانچی به معرفی انواع عایق های حرارتی و ویژگی آن ها می پردازیم. با ما همراه باشید.
یک عایق حرارتی خوب چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟
- در برابر حرارت، عوامل میکروبی و قارچی، فشار و اشعه ماورای بنفش مقاومت بالایی داشته باشد.
- از لحاظ شیمیایی خنثی باشد و در برابر عوامل خارجی واکنش ندهد.
- در مقابل حرارت و گرمای زیاد چروک نشود.
- چگالی مناسبی داشته باشد.
- عمر مفید و بالایی داشته باشد.
انواع عایق های حرارتی
عایق ایزوهم
عایق حرارتی ایزوهُم از الیاف نانو و با تکنولوژی روز دنیا تولید می شود. از ویژگی های منحصر به فردعایق حرارتی ایزوهُم می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1- عایق حرارتی با ضریب هدایتی بالا
2- غیر قابل اشتعال و کند سوز
3- نرم و قابل انعطاف
4- عمر بیش از صد سال
5- عدم جذب رطوبت
6- مقاوم در زیر خاک و آب
7- ضد پوسیدگی و سایش
8- قابل نصب در تمامی سطوح و بدون زیر سازی
9- سازگار با انواع ملات
10- کاملا بهداشتی
علاوه بر توضیحات مذکور در مورد ایزوهم، این عایق با ضخامت کم تولید و بدون نیاز به زیرسازی قابل نصب می باشد و همچنین تمامی ملات های ساختمانی اعم از گچ و سیمان روی محصول به راحتی اجرا می گردد.
عایق حرارتی ایزوهم در ضخامت های مختلف تولید می شود و علاوه بر ساختمان های اداری، تجاری و مسکونی در سالن های سوله ای، سردخانه و مرغداری ها قابل استفاده است.
عایق پشم شیشه
پشم شیشه یکی از قدیمی ترین عایق های حرارتی است که در گذشته مورد استفاده قرار می گرفت و هم اکنون نیز استفاده از آن در برخی مکان ها رواج دارد. این عایق نوعی عایق معدنی است که از ذوب شیشه و تبدیل آن به الیاف بدست می آید.
حبس هوا در بین الیاف شیشه ای مانع از انتقال گرما می شود، علاوه بر آن این الیاف عایق خوبی برای ممانعت از انتقال صوت نیز محسوب می شود.
پشم شیشه وزن بسیار سبکی دارد و بار اضافی بر ساختمان وارد نمی کند. علاوه بر آن ماده ای کندسوز است که هیچ نقشی در گسترش آتش ندارد.
از معایب این عایق می توان به عدم مقاومت در برابر نم و رطوبت و ایجاد حساسیت پوستی و تنفسی اشاره نمود. در مکان هایی که احتمال می رود رطوبت به عایق نفوذ کند، از پشم شیشه های روکش آلومینیوم استفاده می شود.
عایق پشم سنگ
عایق پشم سنگ نیز یک عایق معدنی است که از تحمل حرارتی بسیار بالا برخوردار می باشد. این عایق از سنگ بازالت که حاصل فعالیت های آتشفشانی است تولید می شود.
مقاومت حرارتی این متریال آن را به عایقی ایده آل برای مکان هایی نظیر پالایشگاه ها، لوله های حجیم صنعتی، نیروگاه ها و صنایع مختلف تبدیل کرده است. پشم سنگ کندسوز است و می تواند حرارت 750 درجه سانتی گراد را تحمل نماید.
عایق پشم سنگ عایقی صوتی و حرارتی است که در حال حاضر برای عایق کاری انواع ساختمان ها مورد استفاده قرار می گیرد. از ویژگی های بارز این عایق عدم جذب آب و رطوبت است، در نتیجه امکان رشد قارچ، کپک و باکتری در آن وجود ندارد.
علاوه بر آن این عایق مکان خوبی برای رشد حشرات به شمار نمی آید. پشم سنگ را می توان به عنوان نمونه ای از بهترین عایق حرارتی در نظر گرفت.
عایق الاستومری
ماده اصلی سازنده عایق الاستومری نیتریل فوم است که به آن خاصیت ارتجاعی می بخشد. انعطاف پذیری عایق الاستومری بسیار بالاست و از مقاومت حرارتی مناسب در برابر حرارت و نفوذ بخار آب برخوردار می باشد. این عایق برای عایق کاری و پوشش تاسیساتی نظیر بویلرها، انواع لوله ها، سوله ها، مخازن و صنایع مختلف کاربرد دارد.
قیمت عایق الاستومری در مقایسه با عایق پشم سنگ کمی گران تر است. این فوم عایق وزن بسیار سبکی دارد و به صورت چسب دار یا بدون آن مورد استفاده قرار می گیرد. این فوم ها نه تنها عایق حرارتی می باشند، بلکه به عنوان عایق صوتی از انتقال سر و صدا نیز جلوگیری می کنند.
عایق پلی استایرن یا XPS
این عایق که از پلی استایرن اکسترودشده تولید می شود جزء عایق های حرارتی بسیار سبک است. این عایق حرارتی بسیار پر مصرف است و برای عایق کاری دیوارهای فونداسیون، سقف های تیرچه و بلوک، سردخانه ها و دیوارهای دو جداره کاربرد دارد. عایق XPS مقاومت زیادی در برابر جذب آب دارد و پوسیده نمی شود.
سطح پلی استایرن یکنواخت است و به نسبت سایر عایق ها در برابر خزش مقاوم تر است. این عایق قابل برش است و با توجه به فضای مورد نظر می توان آن را برش داد. عایق پلی استایرن دوستدار محیط زیست بوده و هیچ آلرژی در انسان ایجاد نمی کند.
عایق پرلیت
پرلیت یک سنگ آتش نشان است که در مناطق مرطوب تولید می شود. عایق پرلیت بسیار سبک بوده و در برابر آتش مقاومت بالایی دارد؛ در واقع پرلیت نوعی ماده غیر قابل اشتعال محسوب می شود.
این عایق، جاذب صدا نیز می باشد، با مواد اسیدی واکنش نشان نمی دهد و در برابر پوسیدگی و حمله حشرات موذی از مقاومت بالایی برخوردار است. عایق پرلیت در برابر فشار مقاومت کمی دارد؛ به همین دلیل استفاده از آن در مکان های تحت فشار بالا و رطوبت، توصیه نمی شود.
عایق شیشه اسفنجی حرارتی
این نوع عایق از شیشه خالص بوجود می آید و تا بیست برابر حجم خود منبسط می شود و در نهایت به شکل صفحات صلب و اسفنجی در می آید.
عایق شیشه آب را جذب نمی کند و ماده ای نسوز محسوب می شود. همچنین در برابر حشرات و جانوران موذی از مقاومت بالایی برخوردار است، ابعاد آن پایدار بوده و مقاومت فشاری بالایی دارد.
عایق تخته های فیبری
تخته های فیبری اولین عایق های حرارتی بودند که برای ایزوله کردن مورد استفاده قرار گرفتند. این ماده از فشردن پشم نمد و سایر الیاف های گیاهی تولید می شود و در نهایت به شکل تخته های صلب در می آید.
تخته های فیبر در برابر فشارهای مکانیکی و حرارت از مقاومت متوسطی برخوردارند و ابعاد آن ها به خوبی پایداری خود را حفظ می کند. عایق تخته فیبری به راحتی رطوبت و نم را به خود جذب می کند و اشباع می شود که از معایب این محصول محسوب می شود.
جذب آب سبب می شود تا مقاومت مکانیکی عایق کم شود و در نهایت در برابر حرارت نتواند ایستادگی کند. به همین دلیل از این عایق نباید در محیط های مرطوب استفاده کرد.
عایق تخته فیبری قیمت کمی دارد، به همین دلیل از آن به همراه پوشش زیرین از عایق پلاستیکی در آسفالت ها و پوشش های نمدی استفاده می شود.
عوامل موثر بر قیمت عایق حرارتی
آن چه که بر قیمت عایق حرارتی تاثیرگذار می باشد، ضخامت و دانسیته آن می باشد. قیمت عایق هایی مانند پلی یورتان نیز بر اساس کیلوگرم محاسبه می شود.
نکات پایانی
ما در این نوشته به بررسی چهار عایق حرارتی پرکاربرد مورد استفاده در صنعت های گوناگون پرداختیم. همانطور که گفتیم از عایق های حرارتی در تأسیسات گرمایی، برای کم کردن هدر رفت انرژی حرارتی سطوح مختلف، لولهها، کانال ها و مخازن استفاده می شود.
عایق های حرارتی برحسب موادی که در تولید آن ها مورد استفاده قرار می گیرند، دسته بندی می شوند. در ساختار تعدادی از این عایق ها حباب های هوا وجود دارد و این حباب ها حرارت را کاهش می دهند.
تعدادی دیگر از این عایق ها حرارت را بازتاب می کنند که در این حالت باید پشت آن ها حدود ۲ سانتی متر فاصله هوایی تعبیه شود.
امیدواریم با مطالعه این نوشته از ساختمانچی به اطلاعات موردنیاز خود در مورد انواع عایق های حرارتی و ویژگی های آن ها دست پیدا کرده باشید. در صورت تمایل نقطه نظرات، انتقادات و پیشنهادات خود را در این خصوص با ما در میان بگذارید.
سوالات متداول
یک عایق حرارتی مناسب باید از مقاومت حرارتی بالا، مقاومت فشاری ایده آل، مقاومت در برابر نم، عدم رشد قارچ و کپک و چگالی بالا برخوردار باشد.
عایق های حرارتی پشم شیشه، پشم سنگ، الاستومری و پلی استایرن از عایق های حرارتی پر مصرف هستند.
انتخاب عایق حرارتی مناسب باید با توجه به آب و هوا و دمای محیط صورت گیرد. ضخامت آن هم باید به اندازه ای باشد که بتواند از هدر رفت گرما جلوگیری کند.
مختصر و مفید
سپاس از شما
سلام برای کف اتاق طبقه اول و دیوار که در معرض باران هست چی پیشنهاد دارید و برای نمایندگی پخش در مازندران شرایط را اعلام فرمایید
ببینید عایق های حرارتی خوب اکثرا ضد آب نیستن. منظورتون از در معرض باران بودن اینکه بیرون کار بشه که ایده خوبی نیست×
سلام وقت بخیر برای ساختمان طبقه اول روی پارکینگ که کار ساخت و ساز در آن تمام شده و در آن ساکن هستند چه عایق حرارتی پیشنهاد می دهید؟
سلام
بهترین گزینه استفاده از پشم سنگ تخته ای روی سقف پارکینگ هست. هم عایق حرارت میشه، هم عایق صدا و هم عایق برای آتش سوزی!
سلام هیچ عایق حرارتی که عایق رطوبتی نباشد وجود ندارد چونکه رطوبت به شدت مقاومت حرارتی را کاهش میدهد.
سلام
پشم سنگ عایق رطوبتی نیست و فقط عایق صوتی، حرارتی هست
سلام، وقت بخیر بهترین و به صرفه ترین عایق برای دیوار یک اتاق از یک ساختمان 20 سال ساخت که از داخل قابل عایق کاری باشه چی پیشنهاد میدین و چگونه این عایق کاری باید صورت بگیره ؟
سلام
به صرفه ترین و بهترین گزینه عایق پشم سنگ تخته ای هست.برای اجرا هم شما هر عایقی کار کنید نیاز به روسازی با یک دیوار کاذب داره با هر نوع دیوارپوشی. پس شما بعد از انتخاب عایق باید نوع دیوارپوش را مشخص کنید و مجری آن را انتخاب نمایید و اعلام کنید که زیر کار نیاز به عایق کاری دارید که سازه را بر اساس آن اجرا کنند
میخواستم بپرسم بهتر از عایق پشم سنگ در مورد سرما و گرما چه گزینه ای هست؟ ضدآب بودنش اولیتم نیست !
(طبقه اخر بخاطر سرما و گرما دیوارها ضعیف هستن)
سلام
برای سرما و گرما به نظر ما پشم سنگ بهترین گزینه هست. تنها مورد شهمون عایق رطوبتی هست که میفرمایید براتون مهم نیست
با سلام، برای عایق کردن دیوار داخل کمدها که بر اثر گرما و سرما از داخل باعث عرق و رطوبت میشود، کدام عایق مناسب است که رطوبت را جذب کند، ممنون
سلام
شما باید یک عایق حرارتی بکنید که دیگه عرق نکنه. برای اینکه پشم سنگ تخته ای استفاده کنید یا ورقی الاستومری و روش را یک ورق 3 میل بزنید
سلام کف ماشین ظرفشویی سوراخ شده برای عایق بندی تمام کف ماشین از داخل چه عایقی پیشنهاد میکنید؟
ممنون
سلام
به نظرم عایق های نانو و رنگی میتونه گزینه خوبی باشه. با شماره ۰۲۱۲۲۶۸۵۰۹۹ تماس بگیرید همکاران ما بیشتر راهنمایتون می کنند
سلام، برای عایق بدنه واگن که اهنی هست و جلوگیری کنه از ورود گرما و حفظ سرمای داخل شما چی پیشنهاد میدین
سلام. پشم سنگ تخته ای
اتاقي دارم كه در آن بلدرچين پرورش مي دهم به اين خاطر كه سيماني هست بسيار گرم مي شه؛ براي ديوارهاي اون از چه عايق حرارتي مي تونم استفاده كنم كه هزينه ي زيادي نداشته باشه؟
سلام
ارزانترین عایق حرارتی پشم سنگ و پشم سرباره هست
سلام برای عایق کاری بین کابینت و یخچال( کابینت کنار یخچال قرار دارد و داخل آن فر گاز سوز گذاشته ایم) چه پیشنهاد می کنید؟ ممنون
سلام
بهترین گزینه پشم سنگ تخته ای هست. البته حداقل ضخامت این محصول برای این مورد باید ۵ سانتی متر باشد
برای تابستون عالیه
برای عایق گرمایی در تابستان برای پشت بام چه پیشنهادی دارید
سلام
اگر میخواهید روی سقف کار کنید باید از عایق هایی نانو استفاده کنید ولی اگر بتونید زیر سقف را عایق کنید انواع عایق که بهترینش هم پشم سنگ تخته ای هست براتون کاربرد دارند
سلام
برای زیر شیروانی و سقف کاذب خانه در شمال چه عایقی مناسب است؟! برای نتیجه خوب، آیا قسمت حلبی هم باید عایق شود؟ یا عایق کردن سقف کاذب کافی است؟
ممنون
سلام
ببینید زیر سقف شیروانی برای عایق صدا و حرارت از پشم سنگ لحافی استفاده میشه و عموما میزنن زیر خود ورق ولی شما اگر سقف کاذب میکنید میتونید عایق پشم سنگ تخته ای بخوابونید روی سقف کاذب که کیفیت کار بهتر هم میشه
سلام
در زیر منزل ما نانوایی وجود دارد و هواکش نانوایی از لای دیوار ما عبور کرده که به صورت یک ستون می باشد که قطر آن تقریبا نیم متر است و روی آن سرامیک شده و در تابستان بسیار داغ بوده و حرارت منزل ما را بسیار بالا برده است. لطفا بفرمایید روی این سرامیک چه عایقی می شود کار کرد که هم حرارت منتقل نشود و هم چون در منزل است زیبایی داشته باشد.
سلام.پشت دیوارخونمون افتاب میخوره دیوار روخیلی داغ میکنه وازداخل خونه دیواربسیارداغ میشه چه عایقی پیشنهادمیدید.
سلام
اگر مشکل فضا ایجاد نمیشه اولین پیشنهاد پشم سنگ تخته ای هست که با توجه به دیوار کاذبی که روش میاد باید ۱۰ سانت فضای داخل اتاق روی دیوار را براش در نظر گرفت
البته عایق های دیگری مثل سلولزی و xps هست که ضخامت کمتری دارند و البته میزان عایق بودن هم کمتر هست
سلام
سقف و دیوار جنوبی که ظهر به بعد آفتاب داره و دیوار بیست سانتی هم هستش مشکل گرمای تابستون دارم بصورتی که ساعت 9 شب تا 6 صبح دیوار از داخل داغ هست و کولر جواب نمیده
حدود 11 متر دیوار هست که به 3 متر اون دسترسی ندارم بدون داربست بعلت طبق دوم بود و حیاط همسایه ولی 8 متر پشت بام همسایه قابل دسترسی هست
پیشنهاد شما چیه برای عایق گرما و سرما . رطوبت دیوار ندارم و سقف هم ایزوگام هست و مشکلی نداره
از نظر راحتی اجرا و به صرفه بودن هزینه پیشنهاد شما چی هست
ادرس اصفهان
120متر پشت بام و حدود 40 متر دیوار
سلام
برای دیوار بهترین گزینه از لحاظ کارایی و هزینه، پشم سنگ تخته ای هست ولی برای سقف باید از عایق های نانو استفاده کنید
سلام
برای عایق کاری داخل کوره ی پخت سفال چه نوع عایقی مناسب است؟
دما تا 1200 درجه سانتیگراد برای مدت 8 تا 10 ساعت در این دما باید بمونه.
ضمنا کوره گازی است وآیا شعله مستقیم به عایق آسیب میزند؟
سلام دوست عزیز بهترین و مقاوم ترین عایق در برابر گرما، حرارت و آتش عایق پشم سنگ هستش
سلام. حمام کنج خونه است و دوتا دیوار مشترک با پارکینگ داره که خیلی سرمای زیادی رد میکنه. نصف دیوار سنگ و نصفش گچ هست. برای عایق حرارتی چی پیشنهاد میکنید؟!
سلام
ببینید عایق های صوتی باید از بیرون اجرا بشن وگرنه تو حمام به مشکل میخورند
اگر از بیرون کار کنید بهترین گزینه پشگ سنگ تخته ای هست روی دیوار کار بشه
سلام تشکر از زحمات اطلاع رسانی تون.
دیوار بلوکی بیرونی استخر به ابعاد ۳ در ۶ متر با چه عاطفی بهتر و مقرون به صرفه هست.در نظر بگیرید که روی عایق سیمانکاری میشود. سپاس
با سلام
برای عایق حرارتی ساختمان در حال ساخت بتنی مناطق سردسیر بهترین پیشنهاد چی هست؟
سلام
برای دیوار اتاق خواب و اتاق خواب کودک چه عایقی پیشنهاد میدید؟ به صورت روکار
و اینکه برای سلامتی مضر نیستند؟