هادی سیم

آموزش رویت

با گرم تر شدن هوا نیاز به سیستم های سرمایش خانگی بیشتر احساس می شود. کولر آبی یکی از انواع این سیستم ها است که با تبخیر آب هوا را خنک می سازد. به عبارت دیگر کولرآبی با فرآیند سرمایش تبخیری، هوا را خنک می کند.

سرمایش تبخیری فرآیندی بسیار قدیمی است به طوری که از هزاران سال قبل و در تمدن باستان از آن استفاده می‌شده است. در ادامه این متن از ساختمانچی با ما همراه باشید تا با انواع، نحوه عملکرد، اجزا و معایب و مزایای کولر آبی آشنا شوید.

انواع کولر آبی براساس نوع حمل

کولرهای آبی با توجه به قابل حمل بودن یا نبودن آن به دو دسته پرتابل (متحرک) و ثابت تقسیم می شوند:

کولر پرتابل یا متحرک

کولرهای آبی متحرک معمولا اندازه کوچکی دارند و فضای کمی را اشغال می کنند. علاوه بر این، همان طور که از نام این نوع از کولر آبی نیز مشخص است می توان آن را جا به جا کرد و در محل دیگری قرار داد. کولر آبی پرتابل یا متحرک را می توان در اتاق و قسمت های داخلی ساختمان بر روی میزهای پایه دار و چرخ دار قرار داد.

کولر ثابت

کولرهای آبی ثابت نیز برعکس کولرهای آبی پرتابل در ابعاد و حجم های بزرگتری تولید می شوند. این سری از سیستم های خنک کننده به طور ثابت در پشت بام، حیاط و تراس نصب شده و به وسیله کانال کشی هوای خنک‌شده را به داخل خانه، اتاق، اداره یا محیط کار منتقل می کند.

کولر آبی ثابت می توان به صورت هم زمان چندین اتاق از یک واحد ساختمانی را خنک کند. این نوع کولر می تواند فضایی با حداکثر متراژ 200 متر را خنک کند.

انواع دیگر کولرهای آبی

کولرآبی صنعتی

در ساختمان های صنعتی یا ساختمان هایی با متراژ بالا به کولرهایی با توان سرمایشی بالاتر احتیاج است، به همین دلیل در این موارد از کولرهای آبی صنعتی استفاده می شود. بیشترین کاربرد کولرصنعتی در سالن های ورزشی، سوله های صنعتی و دیگر اماکن عمومی با متراژ بالا می باشد.

کولرآبی سلولوزی

کولرآبی نیز نمونه های دیگری نیز دارد که از انواع آن می توان به کولر آبی سلولزی اشاره کرد. کولر آبی سلولزی یکی از جدیدترین مدل های کولر آبی است که در آن از پدهای سلولزی به جای پوشال های سنتی استفاده می شود. پدهای سلولزی بهداشتی تر از پوشال ها هستند و به دلیل ساختار خاص خود نیز راندمان کولر را هم بالا می‌برند.

کولر پرتابل و ثابت آبسال

مزایا و معایب کولرآبی

این وسیله پر کاربرد معایب و مزایایی دارد که انتخاب آن را برای ما راحت تر می کند از مزایای این کولر می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • قیمت مناسب کولرهای آبی
  • هزینه نصب و راه اندازی مناسب 
  • هزینه تعمیر و نگهداری پایین
  • مصرف برق پایین 
  • بازدهی سرمایشی بالا

از معایب این کولرها نیز می توان به مواردی اشاره کرد که در زیر به معرفی آن ها می پردازیم:

  • مصرف آب تقریبا بالا
  • عدم رطوبت زدایی
  • واردشدن آلودگی و عوامل بیماری زا توسط گرد و خاک به داخل خانه
  • عدم توانایی در انتخاب دمای ایده آل

نحوه عملکرد کولر آبی

در ابتدا آب توسط الکتروپمپ از تشتک به ناودان هایی که در بالای پوشال ها قرار دارند هدایت می شود. در ادامه آب بر روی پوشال ها می ریزد و آن را خیس نگه می دارد.

بخوانید!  رادیاتور قرنیزی، مناسب ترین رادیاتور در بهینه سازی فضای ساختمان

حال در این مرحله الکتروفن هوای مرطوب و خنک روی پوشال ها را از کانال عبور می دهد و به سمت محیط موردنظر هدایت می کند. آب برای تبخیرشدن گرمای هوای بیرونی کولر را جذب می کنند و در نتیجه باعث خنکی هوا می شوند.

بدین معنی که وقتی هوا در اثر چرخش به پوشال های خیس برخورد می کند، خنک می شود و از طریق کانال به محیط بیرون انتقال پیدا می کند. نکته حائز اهمیت در مورد کولرهای آبی این است که این نوع کولر برای مناطق گرم و خشک مناسب است. بدین معنی که بهتر است از این کولرها در مناطق ساحلی و یا مرطوب استفاده نگردد.

اجزای کولر آبی

تا این قسمت از نوشته به بررسی انواع کولرآبی و نحوه عملکرد آن پرداختیم، اما اجزای کولر آبی چیست؟ کولرآبی دارای اجزای ثابت و متحرکی است که درون کولرآبی جا می گیرد و عمل تبخیر سرمایشی را انجام می دهد. در ادامه این متن به بررسی این موارد می پردازیم:

دریچه ها و کف کولر آبی

در 3 طرف بدنه کولر دریچه هایی وجود دارند که محل نصب پوشال ها یا سلولزها هستند و ضمن ثابت نگه‌داشتن آن ها اجازه ورود هوا به داخل کولر را می دهند.

علاوه بر این، دیواره ها در این دستگاه متحرک است و کاربر می تواند برای تعویض پوشال آن ها را خارج و دوباره بر سر جای خود قرار دهد. کف کولرآبی از ورق گالوانیزه است که مقاومت خوبی در برابر زنگ زدگی و خوردگی دارد.

پمپ کولر

عملکرد پمپ به این صورت است که آبی را که از لوله کشی شهری در کف کولر جمع می شود را به سمت شبکه هدایت می کند. سپس بر روی پوشال ها می ریزد. قسمتی از آب توسط پوشال ها جمع می شود و قسمتی دیگر از آن دوباره در مخزن کف کولر جمع می گردد.

برای این که در مصرف آب صرفه جویی شود، از یک شناور کمک گرفته می شود تا جریان آب را در زمانی که از حجم مصرف آب از حد معینی بیشتر شد قطع کند.

موتور، تسمه و پروانه موتور کولر آبی

موتور یا دینام کولر به وسیله ای می گویند که جریان الکتریکی را به حرکت دورانی تبدیل می کند. به کمک این وسیله کولر فن دوران کرده و جریان هوا را برقرار می کند.

موتور کولر را معمولا در دو سرعت کند و تند طراحی کرده و وجود تسمه موتور نیز برای حرکت های جزئی ضروری است. پروانه با کمک تسمه و پولی به دینام متصل است. با دوران دینام، پروانه نیز شروع به دوران می کند و باعث ایجاد جریان هوا به سمت کانال می شود.

جعبه تقسیم موتور کولر

به کمک جعبه تقسیم روشن و خاموش کردن کولر از خانه امکان پذیر می شود. با استفاده از دکمه های جعبه تقسیم جریان برق به موتور و پمپ را می توان قطع و وصل کرد.

اجزای کولر آبی

نکات مهم در انتخاب و خرید کولر آبی 

به طور کلی عوامل زیادی از قبیل اقلیم جغرافیایی، موقعیت ساختمان، میزان آفتاب گیر بودن آن، عایق بندی درب و پنجره ها، مساخت و متراژ، نوع پوشال ها و ظرفیت هوادهی کولرآبی بر یک انتخاب درست تاثیر می گذارد که در ادامه به معرفی مهم ترین این موارد می پردازیم:

بخوانید!  راهنمای انتخاب اجاق گاز فردار یا مبله

ظرفیت هوادهی کولر

میزان حجم هوایی که فن در هر دقیقه مکش و به داخل کانال خارجی هدایت کند را ظرفیت هوادهی آن می گویند. کولرهای آبی با ظرفیت هوادهی 2000 تا 7000 تولید و در اختیار مصرف کننده قرار می گیرد.

ظرفیت هوادهی نمونه های صنعتی این کولرها نیز از 11000 تا 45000 CFM بوده که خنک کنندگی بسیار بالایی دارد. موارد گفته شده در بالا در ظرفیت هوادهی کولر تاثیر بسزایی دارند و انتخاب کولر با ظرفیت هوادهی درست، در کوتاه ترین زمان دمای اتاق را به درجه مورد نظر کاربر خواهد رساند.

نوع پوشال کولرهای آبی

همان طور که گفتیم یکی از معایب کولرهای آبی، رطوبت دائمی پوشال هاست. پوشال ها به طور کلی محل مناسبی برای تجمع باکتری ها و قارچ هاست. همچنین به دلیل قرارگرفتن کولرآبی در هوای آزاد و بیرون از ساختمان، مقداری گرد و غبار و آلودگی از پوشال ها عبور کرده و با جریان باد وارد فضای داخلی اتاق می شود.

بنابراین، جنس پوشال های مورد استفاده در کولر آبی حائز اهمیت است، بدین معنی که استفاده از پوشال ها یا سلولزهای ساخته‌شده از مواد درجه یک سبب افزایش راندمان و همچنین حفظ سلامتی کاربران می شود.

برندهای کولر آبی

از برندهای معروف کولر آبی در ایران می توان به برندهای آبسال، سپهر الکتریک، جنرال، جنرال پویا و آزمایش اشاره کرد. یکی از بهترین برندهای کولر آبی برند آبسال است.

در واقع می توان گفت که این شرکت سهم بزرگی در بازار فروش کولرآبی دارد. چرا که این کولرها علاوه بر قیمت مناسب، از کیفیت بالا و هم چنین خدمات پس از فروش برخوردار هستند.

جنس بدنه کولرهای آبسال از ورق گالوانیزه محکم تهیه شده است که با پوشش رنگ پودری، قابلیت ماندگاری در زیر نور آفتاب و هوای آزاد را دارد.

کولرهای آبی سپهر الکتریک نیز به دلیل صدای کم، موتور قوی و هم چنین باددهی بالایی که دارد بسیار محبوب است. پوشش رنگ کولر آبی سپهرالکتریک از الکترواستاتیک مقاوم در برابر اشعه UV است و همین امر، باعث افزایش ماندگاری این کولرها شده است.

در مدل های جدید کولرآبی سپهرالکتریک، از پد سلولزی به جای پوشال استفاده شده است که همین موضوع، راندمان خنک کنندگی کولر را بالا می برد. برندهایی که در بالا گفتیم نیز همگی قیمت مناسب و کیفیت بالایی دارند.

کلام پایانی

کولرهای آبی یکی از پرکاربردترین سیستم های تهویه هوا در خانه ها و آپارتمان های امروزی است. این دستگاه انواع مختلفی داشته که از جمله آن ها می توان به پرتابل، ثابت، سلولزی و صنعتی اشاره کرد.

تفاوت انواع مختلف این کولرها در قابل حمل بودن یا نبودن و ظرفیت هوادهی آن است. ظرفیت هوادهی از عوامل مهمی است که در انتخاب کولرآبی تاثیر بسزایی دارد.

انتخاب کولر آبی با ظرفیت هوادهی مناسب به کاربر این امکان را می دهد که در مدت زمان کوتاه، دمای محیط را به درجه مورد نظر خود برساند.