هادی سیم

آموزش رویت

ژئوگرید گروهی از خانواده ژئوسنتتیک هایی می باشد که از جنس پلی استر و پلی اتیلن و یا ترکیبی از این مواد است که در ضخامت و ابعاد مختلف و به شکل ورقه های مشبک می باشد.

ژئوگریدها از مقاومت کششی بالا و قفل شدگی با خاک برخوردار هستند و از این رو به عنوان تقویت کننده مورد استفاده قرار می گیرند.

با این مقدمه در ادامه این مطلب از ساختمانچی به بیان نکات تکمیلی در مورد ژئوگریدها می پردازیم. با ما همراه باشید.

کاربردهای ژئوگرید

از جمله کاربردهای ژئوگریدها می توان به ایجاد دیوارهای حائل با ارتفاع زیاد، تحکیم لایه های آسفالتی، اجرای دیوارهای سبز، استفاده در ایجاد خاکریز، بستر و زیرسازی پروژه های مختلف حمل و نقل، استحکام و تثبیت شیب های تند، جلوگیری از حرکت لایه های خاک در شیب های تند و افزایش پایداری آن ها، اجرای دیوارهای حائل خاک مسلح با زاویه 90 درجه، بالابردن مقاومت کششی و مکانیکی، جداسازی و فیلتراسیون، جداسازی و تفکیک مواد مختلف مانند ماسه از گراول و ایجاد سطح تفکیکی بین موادآلوده و مواد غیرآلوده اشاره کرد.

نکات مهم در استفاده از ژئوگریدها

همان گونه که در بالا اشاره شد، از ژئوگریدها به عنوان تقویت کننده استفاده می شود. ژئوگریدها از مقاومت بیشتری نسبت به ژئوتکستایل ها برخوردار می باشند. 

از جمله نکات مهمی که در مورد ژئوگریدها و استفاده از آن ها باید بدانید شامل موارد زیر می باشد:

  • ژئوگریدها معمولا در حدود 70 درصد از ارتفاع دیوارهای بلند را تشکیل می دهند.
  • ژئوگریدها معمولا در تمام عرض خاکریز قرار می گیرند.
  • اجرا و به کارگیری ژئوگریدها در مناطق زلزله خیز دارای قوانینی می باشد و فاصله بین آن ها باید در نظر گرفته شود. برای مثال در مناطقی که زلزله خیز نیست، فاصله ژئوگریدها بیشتر می باشد.
  • فاصله بین ژئوگریدها با توجه به شیب متغیر است و می تواند در ایجاد پایداری شیب ها موثر باشد.
  • ژئوگریدها در شرایط مختلف آب و هوایی قابل استفاده می باشند و در دمای بین منفی 50 تا 10000 درجه سانتی گراد مقاوم می باشند.
بخوانید!  کاربرد میکروپایل یا ریزشمع در ساختمان سازی چیست؟

انواع پلیمر در ساخت ژئوگرید

انواع پلیمرهایی که در ساخت ژئوگریدها مورد استفاده قرار می گیرند شامل پلی پرو پیلن، پلی اتیلن و پلی استر می باشند. پلی پروپلین ها ارزان ترین انواع پلیمرهایی هستند که در ساخت ژئوگریدها می توان مورد استفاده قرار داد.

استفاده از پلی اتیلن ها نسبت به پلی پرولین ها از محبوبیت بیشتری برخوردار می باشد. از پلی اتیلن ها می توان در انواع محیط های شیمیایی استفاده کرد.

پلی استر از انواع دیگر پلیمرهایی است که استفاده از آن ها در محیط های قلیایی توصیه نمی شود.

ژئوگرید گرید چیست؟

استفاده از ژئوگرید در زیرسازی لوله

از ژئوگریدها برای زیرسازی لوله نیز استفاده می شود. از مزایای انجام این کار می توان به ایجاد یک بستر مقاوم و بدون ایجاد نشست در زیر لوله و کنترل و تخلیه آب های سطحی اشاره کرد.

استفاده از ژئوگرید در بتن ریزی

از ژئوگریدها در بتن نیز استفاده می شود. از موارد کاربرد ژئوگریدها در بتن ریزی می توان به ایجاد مقاومت کششی بتن، مقاومت در برابر خوردگی و جذب و پخش تنش اشاره کرد.

انواع ژئوگریدها

ژئوگریدها انواع مختلفی دارند که از جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:

ژئوگریدهای یکپارچه تزریقی

در تولید این نوع از ژئوگریدها از پلی اتیلن و پلی پروپیلن استفاده می شود. ساخت ژئوگریدهای یکپارچه تزریقی به این گونه است که ورقه هایی از تزریق این مواد در آن ها تولید می شود و سپس سوراخ هایی در ورقه ایجاد می کنند.

سپس سوراخ ها با توجه به نوع ژئوگریدها و مقدار مقاومت کششی آن ها در یک جهت یا در جهات مختلف کشیده می شوند. با انجام این کار ساختار یکپارچه ای از رشته های طولی و عرضی به وجود می آید.

از جمله ویژگی های این گونه ژئوگریدها می توان به یکپارچگی مواد تشکیل دهنده آن ها و مقاومت در نقاط اتصال اشاره کرد. این گونه ژئوگریدها تاثیرپذیری کمی در مقابل ضربات ناشی از سنگ ها و ذرات خاک دارند.

استفاده از ژئوگریدها در احداث دیوارهای حائل و به منظور تقویت بستر خاک صورت می گیرد. هم چنین می توان برای افزایش ظرفیت باربری خاک از آن ها استفاده کرد.

بخوانید!  سازه های بلند را بهتر بشناسید

ژئوگریدهای بافتنی

در ساخت ژئوگریدهای بافتنی از نوعی پلیمر خاص استفاده می شود. ساخت این نوع ژئوگریدها به گونه ای است که از در هم تنیده‌گی تار و پودها ایجاد می شوند. این تار و پودها به صورت طولی و عرضی در هم بافته می شوند و شبکه ژئوگریدها را ایجاد می کنند.

از آن جایی که در ساخت این نوع ژئوگریدها از نخ های پلیمری استفاده می شود، امکان آسیب پذیری آن ها بالا می باشد؛ از این رو برای افزایش مقاومت آن ها از مواد پلیمری یا مواد قیری یا ترکیبی از هر دو استفاده می کنند.

از جمله کاربردهای ژئوگریدهای بافتنی که از الیاف شیشه یا پلی وینیل در ساخت آن ها استفاده می شود، می توان به استفاده از آن ها در جهت مسلح سازی آسفالت اشاره کرد.

ژئوکمپوزیت ها

از ترکیب ژئوگریدهای یکپارچه یا بافتنی با ژئوسنتتیک های دیگر مانند ژئوتکستایل ها و ژئومت ها، ژئوکامپوزیت ها ایجاد می شوند. از ژئوکامپوزیت ها در مسلح سازی خاک و آسفالت استفاده می شود.

ژئوگریدهای تزریقی-جوشی

آن چه که در ساخت این نوع ژئوگریدها مورد استفاده قرار می گیرد، نوارهایی است که به واسطه تزریق پلیمر ایجاد می شود. این نوارها از طریق گرما در نقاط اتصال به یکدیگر متصل می شوند.

این نوع ژئوگریدها مقاومت بسیار کمی در نقاط اتصال دارند. به همین خاطر در صورت نیاز به استفاده از آن ها نیاز به بررسی های دقیق تری می باشد.

کلام پایانی

آن چه در این نوشته از ساختمانچی به بیان و بررسی آن پرداختیم، معرفی ژئوگریدها، کاربردها و انواع مختلف آن ها می باشد.

همانطور که گفتیم ژئوگریدها به عنوان تقویت کننده استفاده می شوند و از مقاومت بیشتری نسبت به ژئوتکستایل ها برخوردارند.

امیدواریم مطالعه این نوشته نکات ارزنده و باارزشی را در اختیار شما کاربران گرامی قرار داده باشد. در صورت تمایل نظرات، پیشنهادات و انتقادات خود در این زمینه را با ما در میان بگذارید.