هادی سیم

آموزش رویت

هواگیری شوفاژ یکی از اقداماتی است که حتما باید در آغاز فصل سرما بر روی شوفاژ انجام شود. این کار باعث می شود هوای داخل شوفاژ تخلیه شود و گرمای بیشتری توسط شوفاژ تولید شود. در اینجا قصد داریم با نحوه هواگیری شوفاژ به طور کامل آشنا شویم. با ساختمانچی همراه باشید.

هر سال با شروع فصل سرما شوفاژ و سایر سیستم های گرمایشی راه اندازی می شوند. گاهی اوقات می بینیم که با وجود روشن‌بودن شوفاژ، هوای محیط خانه چندان گرم نیست. در چنین شرایطی ابتدا باید عامل اصلی ایجاد این مشکل را بررسی کرد تا بتوان آن را برطرف کرد.

در اغلب موارد علت اصلی بروز این مشکل، هوای موجود در شوفاژ می باشد که به درستی هواگیری و تخلیه‌نشده است و مانع تولید هوای گرم می شود. اگر برای رفع این مشکل اقدامی نشود، هوا در کل رادیاتور انباشته می شود و باعث می شود که هیچگونه هوای گرمی به بیرون از شوفاژ منتقل نشود.

علل هواگیری شوفاژ چیست؟

هواگرفتن شوفاژ به دلایل مختلفی اتفاق می افتد. بررسی عامل اصلی ایجاد هوا در شوفاژ می تواند کمک زیادی به رفع آن کند. در ادامه برخی از مهم ترین علل هواگیری شوفاژ را بررسی می کنیم:

علل هواگیری شوفاژ

1. وجود سوراخ های ریز در لوله ها

معمولا به دلیل فرسودگی لوله ها یا ضربه های شدید سوراخ هایی در لوله ها ایجاد می شود که اغلب ریز و کوچک هستند. با یک بررسی دقیق می تواند سوراخ های موجود در لوله ها را پیدا کرد.

علاوه بر این لوله های شوفاژ را با دقت بررسی کنید و مطمئن شوید که شکستگی در آن ها به وجود نیامده باشد. هر شکستگی می تواند هوای زیادی را به لوله ها وارد کند.

2. خوردگی فلز آلومینیوم و به وجودآمدن گاز هیدروژن در لوله ها

در صورتی که بر اثر هوای موجود در شوفاژ، خوردگی فلز آلومینیوم اتفاق بیفتد، گاز هیدروژن در لوله ها ایجاد می شود. این گاز مانعی برای تولید هوای گرم  توسط شوفاژ می شود.

3. عدم توجه به سرویس های دوره ای شوفاژ

شوفاژ باید به صورت دوره ای توسط تعمیرکاران، سرویس شود و در صورتی که ایرادی در آن باشد، قبل از بروز خسارات بیشتر، ایرادات آن برطرف شود. عدم توجه به این موضوع می تواند هزینه تعمیرات را افزایش دهد.

4. زنگ زدگی لوله ها و ایجاد رسوب

اگر در لوله ها زنگ زدگی اتفاق بیفتد به مرور زمان رسوباتی را در لوله ها به وجود می آورد که کار شوفاژ را برای تولید هوای گرم، با مشکل مواجه می کند.

بخوانید!  چگونه مبلمان را تمیز کنیم؟[ترفندهای ساده و کاربردی تمیز کردن مبل در منزل]

مراحل هواگیری شوفاژ

مراحل هواگیری شوفاژ

هواگیری شوفاژ کار چندان سختی نیست کافیست مراحل زیر را به ترتیب انجام دهید تا شوفاژ به طور کامل هواگیری شود و دوباره گرمای مطلوبی را در محیط خانه تجربه کنید. این مراحل به ترتیب آورده شده است:

1. شوفاژ را خاموش کنید.

اولین گام برای هواگیری شوفاژ، خاموش کردن آن می باشد. در صورتی که شوفاژ روشن باشد هوای بیشتری وارد شوفاژ می شود و وضعیت بدتری به وجود می آید. پس از اینکه شوفاژ را خاموش کردید کمی صبر کنید تا شوفاژ خنک شود تا راحت تر با آن کار کنید.

2. یک ظرف در زیر شوفاژ قرار دهید.

هنگام هواگیری شوفاژ امکان دارد که کمی آب بر روی کف زمین ریخته شود. بنابراین بهتر است یک سطل یا یک دستمال ضخیم در زیر شوفاژ قرار دهید تا در صورت آب ریزی، کف ساختمان خیس نشود.

علاوه بر این اگر موکت یا فرش در آن قسمت وجود دارد بهتر است آن را جمع آوری کنید. معمولا در حین هواگیری، آبی با رنگ زرد یا قهوه ای از شوفاژ خارج می شود که با ریختن بر روی موکت یا فرش آن را رنگی می کند.

نحوه هواگیری شوفاژ

3. شیر مخصوص هواگیری شوفاژ را تهیه کنید.

هر شوفاژ در قسمت انتهایی خود یک شیر هواگیری دارد. بر روی این شیر یک دریچه مربعی شکل می باشد که از آن برای تنظیم شیر خروجی استفاده می شود.

برای هواگیری شوفاژ باید از ابزار فروشی ها نوعی شیر مخصوص هواگیری خریداری کنید تا روند هواگیری آغاز شود. لازم به ذکر است که در شوفاژهای جدید با استفاده از یک پیچ گوشتی نیز می توان شیر خروجی را تنظیم کرد و هواگیری را انجام داد.

4. پیچ را در خلاف جهت عقربه ها بچرخانید.

پس از خرید پیچ باید آن را بر روی قسمت مربعی شکل قرار دهید. سپس پیچ را برخلاف جهت عقربه های ساعت بچرخانید تا شیر باز شود و بتوان هواگیری را انجام داد. به محض باز شدن شیر، صدای خروج هوا به گوش می رسد و قطراتی آب از آن چکه می کند.

پیچ هواگیری شوفاژ

5. مرحله قبل را تکرار کنید.

پس از خروج آب از شیر باید این کار را چندین بار تکرار کنید تا تمامی هوای داخل لوله ها تخلیه شود. هنگامی که جریان خروجی دیگر با هوا همراه نبود، می توان را محکم کرد.

6. تمامی شوفاژها را هواگیری کنید.

بهتر است که تمامی شوفاژها را به روش فوق هواگیری کنید. گاهی اوقات ممکن است در چند شوفاژ این مشکل وجود داشته باشد. این کار باعث می شود که جریان آب گرم در کل سیستم شوفاژ به درستی برقرار شود.

بخوانید!  آموزش تعمیر سوراخ دیوار

7. شیر را باز کنید و شوفاژ را روشن نمایید.

با انجام عملیات هواگیری شوفاژ، فشار دستگاه پایین خواهد آمد. این مشکل بعد از هواگیری شوفاژ بسیار شایع می باشد. با افت فشار، گرما به تمامی شوفاژها منتقل نمی شود. باید از شیری که در زیر شوفاژ وجود دارد برای تنظیم فشار استفاه کنید. در نهایت شیر را ببندید و شوفاژ را روشن کنید.

مشکلات ناشی از عدم هواگیری شوفاژ چیست؟

عواقب هواگیری نکردن شوفاژ

در صورتی که شوفاژ به صورت دوره ای هواگیری نشود مشکلات و خساراتی را به وجود می آورد. این خسارات می تواند هزینه های شوفاژ را افزایش دهد و شوفاژ را دچار مشکلات بزرگتری نماید.

اولین مشکلی که به دلیل عدم تخلیه هوای شوفاژ رخ می دهد، ایجاد سر و صدای زیاد در لوله ها و اتصالات شوفاژ می باشد. در صورتی که این مشکل برطرف نشود، انسداد کامل جریان آب در پمپ سرکولاتور نیز به وجود می آید.

علاوه بر این به دلیل واکنش اکسیژن با قطعات فلزی شوفاژ، خوردگی سیستم نیز گسترش  بیشتری پیدا می کند. وجود خوردگی در سیستم می تواند منجر به خسارات بزرگتری شود؛ بنابراین توصیه می شود قبل از بروز چنین مواردی هواگیری شوفاژ را انجام دهید و به سرویس های دوره ای شوفاژ توجه لازم را داشته باشید.

کلام پایانی

در این مقاله نحوه هواگیری شوفاژ به طور کامل شرح دادیم. این کار به سادگی انجام می شود، اما در صورتی که این فرآیند به صورت دوره ای انجام نگیرد می تواند خساراتی را به سیستم گرمایشی وارد کند. توصیه می شود سالانه یک بار، هواگیری شوفاژ را انجام دهید.

سوالات متداول

علل هوا گرفتن شوفاژ چیست؟

شوفاژ به دلایلی مانند: خوردگی فلز آلومینیوم و به وجود آمدن گاز هیدروژن در لوله ها، وجود سوراخ های ریز در لوله ها، عدم توجه به سرویس های دوره ای شوفاژ و زنگ زدگی لوله ها و تولید رسوب ایجاد می شود.

علت گرم نشدن شوفاژ بعد از هواگیری چیست؟

بعد از هواگیری شوفاژ معمولا افت فشار رخ می هد و به واسطه آن شوفاژ نمی تواند گرم شود.

اگر هواگیری شوفاژ انجام نشود چه اتفاقی می افتد؟

عدم هواگیری شوفاژ باعث می شود گرما به درستی منتقل نشود. علاوه بر این جریان آب در پمپ بسته می شود و سیستم را دچار خوردگی می کند.