هادی سیم

آموزش رویت

میلگرد زاگرس از جمله محصولات تولیدی و صاحب نام کارخانه صبا فولاد زاگرس شهرکرد می باشد. کارخانه زاگرس واقع در استان چهارمحال بختیاری، در مجاورت شهرکرد و در کیلومتر 35 جاده بروجن در شهرک صنعتی سفید دشت قرار دارد.

این کارخانه با تاسیس دو واحد نورد میلگرد و فولادسازی، از تولیدکنندگان برتر میلگرد در ایران محسوب می شود. واحد نورد میلگرد در سال 1391 و با همکاری شرکت های داخلی و خارجی تاسیس شد.

در این کارخانه از ماشین آلات مدرن و پیشرفته روز دنیا برای تولید محصولات فولادی استفاده می شود. با این مقدمه، در ادامه این نوشته از ساختمانچی با ما همراه باشید تا میلگرد زاگرس و نکات مهمی که در خصوص این محصول وجود دارد، آشنا شوید.

آشنایی با کارخانه صبا فولاد زاگرس

همانطور که گفتیم این کارخانه در شهرکرد قرار دارد و به تولید محصولات فولادی اعم از میلگرد می پردازد. این کارخانه در حال حاضر در فاز نخست خود، حدود 60 تن در ساعت و به عبارتی 420 هزار تن در سال محصول فولادی تولید می کند.

طرح های تفضیلی کارخانه میلگرد زاگرس از شرکت های CVS RM و SIMENSE می باشد. کارخانه زاگرس در سال حدود 1000 تن میلگرد تولید می کند.

فاز دوم این کارخانه جهت تولید شمش فولادی ساخته می شود که تا به حال توانسته فرایندهای بررسی فنی، مالی و امکان سنجی طرح را با موفقیت به پایان برساند.

در حال حاضر مدیران این کارخانه در مرحله مذاکره و عقد قرارداد به منظور خرید ماشین آلات و تجهیزات برای فاز دوم کارخانه زاگرس می باشند.

میلگرد در کاخانه زاگرس چگونه تولید می شود؟

به منظور تولید میلگرد در کارخانه زاگرس، از بیلت های تولیدی واحدهای ذوب و ریخته گری کارخانه صبا فولاد، کارخانه میلگرد 14 زاگرس، استفاده می شود.

برای تولید میلگرد ابتدا باید این بیلت ها را به شکل استوانه ای در بیاورند. اگر شمش هایی که در کارخانه تولیدی میلگرد 14 زاگرس مورد استفاده قرار می گیرند، مستطیلی شکل باشند، با استفاده از غلطک می توان فرم آن ها به شکل استوانه ای درآورد.

از وظایف اصلی و ضروری واحد کنترل کیفی این کارخانه، کنترل بیلت های خریداری از لحاظ شیمیایی و ظاهری می باشد. آنالیز شیمیایی به نوع گرید و تاریخچه ورود شمش های فولادی بستگی دارد.

بخوانید!  راهنمای خرید انواع آهن آلات

میلگرد به روش نورد گرم تولید می شود. بیلت ها باید متناسب با عرض کوره پیشگرم، در اندازه های حدود 6 متر بریده شوند. پیشگرم کردن مقاطع میانی فولادی از جمله میلگرد 14 زاگرس سبب می شود تا شکل پذیری بهتری داشته باشند.

پس از آن، در مرحله بعدی بیلت ها در دسته های سه تایی قرار می گیرند و با کمک غلتک های میز شارژ، وارد کوره می شوند. پس از این که دمای آن ها به حدود 1250 درجه سانتی گراد رسید، بیلت ها را بیرون می آورند.

بیلت گداخته برای این که به میلگرد تبدیل شود، آن را به قفسه های نورد هدایت می کنند. پس از آن تبدیل بیلت به میلگرد زاگرس در سه مرحله انجام می گیرد که شامل مرحله نورد اولیه، نورد میانی و نورد نهایی می باشد.

در طی هر یک از این مراحل، با کاهش سطح مقطع، طول میلگرد افزایش می یابد. در مراحل اولیه نورد، سطح مقطع کاهش و طول آن افزایش بیشتری نسبت به مراحل بعدی دارد. نهایتا محصول تولیدی در اندازه ها و طول های مشخصی بریده می شود.

میلگرد زاگرس

انواع میلگرد کارخانه فولاد زاگرس

کارخانه صبا فولاد زاگرس انواع میلگردهای آج دار دوکی یا یکنواخت را تولید می کند که براساس استاندارد ملی ایران به شماره 3132 می باشد. این استاندارد از چند استاندارد مرجع مانند آلمانی EN، اتحادیه اروپا DIN، ایران ISO و ASTM آمریکایی برخوردار می باشد.

میلگردهای زاگرس در سایزهای 10 تا 40 و برای مصارف ساختمانی مورد استفاده قرار می گیرند. در ادامه به توضیح میلگردهای آج دار 400 و 500 زاگرس می پردازیم:

میلگرد زاگرس آج دار 400

میلگرد آج دار 400 از انواع میلگردهای تولیدی کارخانه صبا فولاد زاگرس می باشد که از آن برای مسلح سازی بتن برای ساخت سازه های مستحکم استفاده می شود.

حداقل استحکام تسلیم میلگردهای زاگرس 400 نیوتن بر میلی متر مربع و حداقل استحکام کششی آن ها 600 نیوتن بر میلی متر مربع می باشد. این اعداد برای میلگرد نیمه سخت با گرید A3 می باشد.

میلگردهای A3 دارای 0.37 درصد کربن و 1.5 درصد منگنز می باشند. شکل آج های این میلگردها به صورت جناغی است. این گرید میلگرد از جمله پرفروش ترین انواع گریدها می باشد که همیشه بازار خرید و فروش آن داغ است.

بخوانید!  انواع فولاد و بزرگ ترین تولیدکنندگان ایران[فولاد مبارکه اصفهان،فولاد خوزستان و ذوب آهن]

بهتر است بدانید که شکل آج ها در تمام میلگردهای تولید داخل یکسان می باشد؛ زیرا خط تولید این میلگردها همگی قدیمی هستند و آج ها را به یک شکل تولید می کنند.

میلگرد زاگرس آج دار 500

از دیگر میلگردهای پرمصرف تولیدی کارخانه صبا فولاد زاگرس، میلگردهای آج دار 500 می باشد که نماد A4 را نشان می دهد. میزان کربن تشکیل دهنده این میلگردها 0.24 درصد و میزان منگنز آن ها 1.8 درصد می باشد.

اگر دو گرید 400 و 500 را مقایسه کنید، در می یابید که درصد عناصر موجود در گرید 500 بیش از گرید 400 می باشد. بالطبع با افزایش میزان عناصر، خواص مکانیکی محصول نهایی نیز شامل تغییراتی می شود.

حداقل استحکام تسلیم در این نوع میلگردها، 500 نیوتن بر میلی متر مربع و حداقل استحکام کششی آن نیز 650 نیوتن بر میلی متر مربع می باشد. شکل آج در این میلگردها به صورت دوکی یا ترکیبی از شیارهای هفت و هشتی می باشد.

میلگردهای 500 از انواع 400 گران تر هستند. این اختلاف قیمت به دلیل وجود عناصر آلیاژی بیشتر در گرید 500 می باشد. همچنین وجود کربن بیشتر در میلگردهای گرید 400 سبب می شود تا این مقاطع تردتر شوند و خواص جوش پذیری آن ها به نسبت میلگردهای 500، کاهش یابد.

کارخانه تولید فولاد زاگرس در نظر دارد در آینده به تولید میلگردهای آج دار گرید 520 بپردازد. هدف از این کار، گسترش تولیدات کارخانه و پاسخ به نیزهای مشتریان میلگرد 14 با آج 520 می باشد.

عوامل موثر بر قیمت میلگرد زاگرس

هزینه خرید و نگهداری از متریال اولیه، تامین مقاطع فولادی اولیه مانند شمش، بیلت و بلوم، بورس کالا، نوسانات ارز و دلار، میزان عرضه و تقاضا، نوع و گرید میلگرد، کیفیت متریال سازنده میلگرد، آج دار یا بدون آج بودن میلگرد، تورم سالیانه، نوسانات جهانی قیمت فولاد و بسیاری از فاکتورهای دیگر، از عوامل تاثیرگذار در قیمت میلگرد زاگرس می باشند.

کلام پایانی

ما در این نوشته از ساختمانچی به معرفی میلگرد زاگرس و خصوصیات این نوع میلگرد پرداختیم. امیدواریم از مطالعه این مقاله لذت ببرید و به اطلاعات ارزنده ای در این زمینه دست یابید.

در صورت تمایل می توانید نظرات، انتقادات و پیشنهادات خود را در این خصوص با ما اهالی ساختمانچی در میان بگذارید.