آموزش رویت

ساختمانچی

سوله یکی از سازه های پر کاربرد برای انواع فعالیت صنعتی، تولیدی و ورزشی می باشد. این سازه فضای بزرگی را برای صاحبان مشاغل فراهم می کند تا با استفاده از آن بتوانند فعالیت خود را انجام دهند.

سوله سازه ای است که معمولا از فلز تولید می شود و به آسانی در ابعاد مختلف قابل اجرا می باشد. با استفاده از این سازه می توان فضای بزرگی را با قیمت مقرون به صرفه ای برای فعالیت های مختلف ایجاد کرد. در این مقاله قصد داریم با سوله و انواع آن بیشتر آشنا شویم. با ساختمانچی همراه باشید.

اجزای اصلی سوله

یک سوله علی رغم ظاهر ساده از اجزای زیادی تشکیل می شود. اجزای اصلی این سازه شامل ستون، تیر، رفتر وال پست، بادبند، قوطی، میل مهار، سقفی، کف ستون و بولت می باشد. با استفاده از تمامی این اجزا این سازه کاربردی تولید می شود.

انواع کاربری سوله

انواع سوله

سوله ها با کاربری های مختلفی ایجاد می شود. برخی از متداول ترین کاربری آنها شامل موارد زیر می شود:

1. سوله صنعتی

این سازه مخصوص کارخانجات، سردخانه صنعتی و انواع انبار صنعتی می باشد. تعداد سازه های با کاربری صنعتی بسیار زیادتر از سایر کاربری های سوله می باشد.

2. سوله مرغداری و دامداری

سازه ای که مخصوص پرورش دام و طیور و انبار خوراک دام می باشد و غالبا کاربردهای مربوط به دامداری را در بر می گیرد.

3. سوله کشاورزی

این نوع سازه مخصوص نگهداری ماشین آلات کشاورزی، انبار محصولات کشاورزی و انواع تجهیزات می باشد و غالبا ارتفاع زیادی برای آن در نظرگرفته می شود.

4.سوله ورزشی

سالن های ورزشی بزرگ و ورزشگاه های با طرفیت بالا را می توان با سوله های ورزشی ایجاد کرد.

5.سوله تعمیرگاهی

تعمیر انواع ماشین سنگین و هواپیما نیاز به فضای بزرگی دارد. برای این منظور احداث سازه های تعمیرگاهی می تواند بسیار مفید باشد.

6.سوله نمایشگاهی

امکان اجرای انواع نمایشگاه در ابعاد وسیع با استفاده از سازه های نمایشگاهی فراهم می باشد.

انواع سوله از نظر شکل ظاهری و فنی

اشکال مختلف سوله

سوله ها از نظر شکل ظاهری و فنی دارای انواع مختلفی هستند. برخی از انواع معروف آن شامل موارد زیر می باشد:

بخوانید!  گاست پلیت gusset plate و نکات طراحی آن

1.سوله خرپایی

پر کاربردترین نوع این سازه ها، مدل خرپایی می باشد که نام دیگر آن، HSS یا سبک است. در این سازه از پروفیل های استاندارد به اتصالات خرپایی استفاده می شود.

با وجود این نوع پروفیل امکان ساخت اشکال مختلف سازه فراهم می شود. مدل خرپایی از استحکام کافی برخوردار می باشد.

2.سوله تیر ورقی

یکی از قدیمی ترین سوله ها، تیر ورقی می باشد. این سازه با استفاده از فولاد تولید می شود. به همین دلیل قیمت آن بالا می باشد. در سال های اخیر در جنس ساخت آن تغییراتی ایجاد شده است که این تغییرات منجر به کاهش قیمت آن می شود.

3.سوله UBM

UBM با استفاده از ورق های گالوانیزه تولید می شود. شکل آن در ناحیه سقف، قوس دار می باشد و کل سازه به شکل تونل تولید می شود. برای ساخت UBM، ورق های گالوانیزه به صورت خام به محل موردنظر منتقل می شود. سپس دستگاه رول فورمینگ به ورق ها شکل می دهد و آن ها را به هم متصل می کند.

مراحل ساخت سوله

مراحل ساخت سوله

احداث یک سوله چندین مرحله را در بر می گیرد. این مراحل به منظور اجرای صحیح سازه و جلوگیری از هزینه های مجدد در نظر گرفته می شود. در ادامه کلیه مراحل ساخت این سازه آورده شده است:

1.طراحی اولیه

پس از اندازه گیری زمین احداث و بررسی ابعاد مناسب برای آن، طرح اولیه ایجاد می شود. برای طراحی اولیه، ارتفاع کلی سازه و ارتفاع ستون های آن سنجیده می شود. پس از ایجاد طراحی اولیه باید تاییدیه شهرداری یا نظام مهندسی اخذ شود.

2. اجرای فونداسیون

فونداسیون بندی صحیحی یکی از مراحل مهم برای ایجادسوله می باشد. بدون یک فونداسیون اصولی، سازه نمی تواند استحکام و مقاومت لازم را به دست بیاورد.

برای اجرای درست و اصولی فنداسیون باید به خط تراز، آکس بندی و گونیا بودن، توجه ویژه شود. اگر این سازه شامل جرثقیل سقفی باشد اهمیت موارد مذکور دوچندان می شود.

3. مونتاژ کردن

قبل از مونتاژ، ضخامت ها و ابعاد آن بررسی می شود و پس از تایید نهایی، ورق های مورد نیاز برش داده شده و مونتاژ آن انجام می شود. در این مرحله قطعات قابل اتصال به هم وصل می شوند و قطعات قابل جوشکاری نیز به جوشکار سپرده می شوند.

بخوانید!  پنجره بالکن شو متحرک، جدیدترین سیستم بالکنی شیشه ای

4. جوشکاری و رنگ آمیزی

قطعات برش داده شده توسط جوشکاران ماهر و با استفاده از جوش CO2 و زیر پودری، جوشکاری می شود. پس از اتمام ، سازه وارد مرحله رنگ آمیزی می شود. معمولا چنین سازه هایی با رنگ آبی یا زرد، رنگ آمیزی می شوند، اما مالک سازه می تواند هر نوع رنگی را برای آن انتخاب کند.

آشنایی با سوله

5. نصب و اجرا

برای نصب این سازه ابتدا قطعات آن بر روی زمین به هم دیگر وصل می شود. سپس ستون های سازه روی صفحه ستون نصب می شوند. پس از نصب ستون، دهانه تنظیم می شود و اتصالات مربوط به بادبندی و سایر قطعات سازه نصب می شود.

6. پوشش دهی سقف

پس از نصب تمامی قطعات، عایق بندی و پوشش سقف انجام می شود. برای سقف با توجه به نوع کاربری آن از پوشش های مختلف استفاده می شود. پوشش هایی از قبیل: کارتن پلاست، ورق، توری، ساندویچ پنل، کرکره و پشم شیشه برای سقف این سازه بسیار مناسب می باشند.

7. پوشش دهی بدنه

در آخرین مرحله باید بدنه سازه پوشش داده شود. برای این منظور از قوطی کشی استفاده می شود و عایق بندی های لازم نیز انجام می شود. عایق بندی به منظور جلوگیری از نفوذ عوامل مخرب محیطی به داخل سازه انجام می شود.

کلام پایانی

در این مقاله سوله و کاربری آن همراه با مراحل اجرا شرح داده شد. این سازه می تواند با قیمت تمام شده مناسب، فضای بزرگی را برای فعالیت های مختلف ایجاد کند. صاحبان مشاغل و صنایع مختلف می توانند با استفاده از انواع سوله، فضای فعالیت خود را وسیع تر کنند.

سوالات متداول

انواع سوله از نظر شکل ظاهری چیست؟

سه نوع سوله از نظر شکل ظاهری وجود دارد که شامل خرپایی، تیر ورقی و UBM می شود.

انواع کاربری سوله چیست؟

صنعتی، کشاورزی، دامداری، ورزشی، نمایشگاهی و تعمیرگاهی

سبک ترین نوع سوله چیست؟

سوله های از نوع خرپایی نسبت به انواع دیگر، از وزن کمتری برخوردار هستند.