هادی سیم

آموزش رویت

سنگ مالون یا سنگ بادبر طبیعی که با نام سنگ لاشه نیز شناخته می شود، نمونه ای از انواع متریال با قابلیت چکش خواری است و می توان آن را به اشکال مختلف تراش داد.

آن چه که در ادامه این مطلب از ساختمانچی به بیان آن خواهیم پرداخت، معرفی سنگ مالون و بررسی شباهت و تفاوت های آن با سنگ لاشه، ویژگی ها و کاربرد آن ها می باشد. در ادامه با ما همراه باشید.

ویژگی های سنگ مالون

سنگ مالون قابلیت چکش خواری دارد و می توان آن را به اشکال منظم تراش داد. عموما این سنگ ها را در اشکالی شبیه به مربع و مستطیل می تراشند.

این سنگ در حالت استاندارد دارای ارتفاعی حدود 28 و طول 20 تا 40 و عرض 15 تا 20 سانتی متر می باشد. این متریال بر اساس اندازه نام گذاری های متفاوتی دارد. اگر طول این سنگ از ارتفاع آن کمتر باشد در اصطلاح به آن مالون کله می گویند.

در صورتی که طول آن از ارتفاع بیش تر باشد، مالون راسته و همچنین نمونه ای از این سنگ که در کنج و نبش دیوارها استفاده می شوند، با نام مالون نبشی شناخته می شود.

به طور کلی می توان گفت هر 12 تا 14 عدد سنگ مالون استاندارد، می تواند دیواری به ابعاد یک متر مربع را پوشش دهد.

مالون

مالون در انواع رنگ های مختلف از جمله مشکی، قهوه ای، زرد، قرمز جگری، طوسی، شیری و… وجود دارد و می توان در مصارف مختلف از آن ها استفاده کرد.

برای مثال از جمله انواع این متریال می توان به سنگ سبز مالون اشاره کرد. این سنگ نمونه ای از سنگ های مالون با کیفیت می باشد که جذب آب پایین و مقاومت بالایی دارد. طیف رنگی این متریال از سبز روشن تا تیره می باشد.

از دیگر انواع این متریال می توان به سنگ مالون جوشقان رگ لیمویی، جوشقان رگ قرمزی، مالون سفید مشکی، سفید لیمویی، رنگی، گردویی، درختی، قرمز و زرد، چند رنگ، کوهی، کرم، جوشقان ممتاز، مالون کریستال 3 سانتی متر، کریستال 1.5 سانتی متر، مالون زرد، مالون 2 رنگ و مشکی نجف آباد نام برد.

بخوانید!  راهنمای خرید انواع کاشی برای ساختمان

کاربرد سنگ مالون

از جمله کاربردهای این سنگ می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • نماسازی
  • سنگ فرش و راه پله
  • استفاده در ساخت دیوارهای باربر و غیر باربر
  • جدول سازی
  • ساخت نمای پل
  • ساخت دیوار در پارک ها
  • ساخت دیوار حایل
  • ساخت دیوارهای جداکننده

شکل نامنظم این سنگ و مقاومت بالای این متریال در محیط های بیرونی سبب می شود استفاده از آن در ساخت پله و یا دیوارهای باغ و حیاط، زیبایی خاصی به فضا ببخشد.

استفاده از این متریال در محوطه سازی و به کارگیری یک نورپردازی مناسب می تواند زیبایی خاصی به فضای بیرونی ببخشد. به کارگیری این متریال در محوطه سای می تواند در ایجاد تعادل بصری موثر باشد.

همچنین فرم طبیعی این متریال آن را به گزینه ای مناسب برای ساخت دیوارهای باغچه نیز تبدیل کرده است. به کارگیری این سنگ در کف سازی حیاط نیز می تواند نتیجه خوبی در پی داشته باشد.

بافت طبیعی این سنگ می تواند باعث ایجاد فضایی زیبا شود. تنها باید بخاطر بسپارید از آن جایی که این سنگ سطح صافی ندارد، ممکن است برای جا به جایی اجسام بر روی آن با مشکل رو به رو شوید.

این سنگ نه تنها می تواند گزینه ای مناسب برای استفاده در محوطه سازی باشد، بلکه می توان از آن در طراحی دکوراسیون داخلی نیز استفاده کرد. برای مثال استفاده از این متریال در طراحی دیوار شومینه می تواند فضایی چشم نواز ایجاد نماید.

انواع سنگ مالون براساس نحوه حاضرسازی

این متریال بر اساس طریقه حاضرسازی به سه دسته تقسیم می شود:

  • مالون تمام تراش: سنگ تمام تراش به سنگی اطلاق می شود که قسمت های ملات خور و پشت آن تراش داده می شود.
  • مالون سر تراش یا نیم تراش: این مدل به نمونه هایی اطلاق می شود که هر چهار طرف نمای آن تراشیده شود ولی پشت آن بدون تراش باقی می ماند.
  • مالون اندازه: به سنگ تمام تراشی که براساس اندازه معینی برش می شود، سنگ اندازه می گویند.

مشخصات کیفی لازم برای سنگ مالون

از آن جایی که از سنگ مالون در کارهای عمرانی همچون موارد ساختمانی، پل ها، توانل هل، سدها و… استفاده می شود، توجه به ویژگی های سنگ شناختی، شیمیایی، فیزیکی و مکانیکی آن ها از نکات مهم و قابل توجه می باشد.

بخوانید!  گروت چیست و چه کاربردی در ساختمان دارد؟

یک سنگ مالون خوب باید عاری از کانی های رسی و سایر کانی هایی که سبب هوازدگی می شوند، باشد. همچنین متریالی که به منظور انجام فرآیندهای عمرانی مورد استفاده قرار می گیرد، باید جذب آب پایین و مقاومت فشاری بالایی داشته باشد.

مقایسه سنگ لاشه و مالون

به طور کلی می توان گفت که سنگ لاشه همان مالون است. با این تفاوت که سنک لاشه، سنگی نتراشیده و مالون نمونه ای از سنگ های تراشیده و دارای قابلیت چکش خواری می باشد. سنگ لاشه و مالون با نام سنگ های ابعادی در کارهای عمرانی مورد استفاده قرار می گیرند.

به طور کلی می توان گفت هرچه مقاومت فشاری و میزان استحکام و مقاومت این سنگ ها در برابر عوامل محیطی و فرسایش بیشتر باشد، کاربرد آن ها در فعالیت های مختلف ساختمانی و عمرانی نیز بیشتر خواهد بود.

مشخصات کیفی لازم برای سنگ لاشه

  • این متریال باید از سختی قابل قبولی برخوردار باشد.
  • شرایط استخراج آن باید به شکل روباز و آسان باشد و کمترین میزان هدررفت را داشته باشد.
  • سنگ لاشه باید فاقد لایه بندی ظریف باشد.

موارد کاربرد سنگ لاشه

سنگ های مالون که از آن ها در ساخت پایه پل و پی ساختمان استفاده می شود، در دسته لاشه یا همان سنگ های نتراشیده قرار می گیرند.

از دیگر موارد کاربرد این متریال می توان به استفاده از آن ها در تهیه ماسه سبک برای آسفالت و بتن اشاره کرد. تهیه پوکه معدنی و استفاده در ساخت دیواره آب بندها از دیگر موارد استفاده از این متریال می باشد.

کلام پایانی

ما در این مطلب از سایت ساختمانچی به معرفی یکی دیگر از انواع سنگ ها به نام سنگ مالون یا سنگ لاشه پرداختیم. امیدواریم از مطالعه این نوشته لذت ببرید و به خوبی با این نوع سنگ و کاربرد آن آشنا شوید. در صورت تمایل می توانید نظرات خود را در این خصوص با ما اهالی ساختمانچی در میان بگذارید.