هادی سیم

آموزش رویت

درب چوبی نقش مهمی در زیبایی و جذابیت قسمت بیرونی ساختمان و دکوراسیون داخلی ایفا می کند. این گونه درب ها از چوب طبیعی تولید می شوند و بسیار منحصربفرد و شیک هستند.

قدیمی ترین درب ها مربوط به دوران مصر باستان می باشد که بسیار ساده و شامل لولا و کلون بودند. در چوبی که می توان در طراحی خانه مورد استفاده قرار داد براساس تعداد پنل، نوع چوب و رنگ آمیزی آن ها دارای انواع متعددی می باشد.

آن چه که در ادامه این مطلب از ساختمانچی به بیان آن می پردازیم، نکات تکمیلی در زمینه درب های چوبی می باشد. در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.

انواع درب چوبی براساس جنس

برای ساخت در چوبی از نمونه های مختلف چوب استفاده می شود. برای مثال برای ساخت درب های چوبی می توان از چوب درخت های کاج، صنوبر، گردو، گیلاس، بامبو، ساج، ماهگونی یا ماهون، بلوط، افرا و راش استفاده کرد. هر یک از این چوب ها ویژگی های منحصربفردی دارند که در ادامه به بیان توضیحاتی در این زمینه می پردازیم.

چوب صنوبر

به طور کلی می توان گفت چوب صنوبر نسبت به چوب کاج از استحکام بیش تری برخوردار می باشد. از نقاط قوت این چوب خاصیت قابلیت رنگ شدگی و سیلر زنی آن می باشد. اما در مقابل استفاده از این چوب در ساخت در چوبی ضعف هایی نیز به دنبال دارد.

برای مثال این چوب از مقاومت پایینی برخوردار است و در برابر خراش خوردگی مقاوم نمی باشد. هم چنین در طی زمان ممکن است تغییر رنگ دهد و به سمت رنگ قرمز متمایل شود.

چوب گردو

چوب گردو نمونه ای از چوب های مقاوم و مستحکم می باشد. هم چنین این چوب از بافت بسیار زیبایی نیز برخوردار می باشد. درب هایی که در ساخت آن ها از چوب گردو استفاده می شود، از قیمت بالایی برخوردار هستند.

چوب گردو

چوب گیلاس

چوب گیلاس دارای سطحی صاف و یکنواخت است و زیبایی منحصربفردی دارد. درهایی که در ساخت آن ها از چوب گیلاس استفاده می شود نیز نمونه ای از درب های گران قیمت می باشند.

توجه کنید که استفاده از سیلر برای این گونه درب ها بسیار مهم و حیاتی می باشد. نگهداری از این درب کمی دشوار است و ممکن است در طی زمان نیاز به تعمیر و بازسازی داشته باشد.

از نقاط  قوت این درب می توان به ایمنی بالای آن در برابر آتش اشاره کرد. درب هایی که از چوب گیلاس در ساخت آن ها استفاده می شود، نمونه ای از درهای لوکس شناخته می شوند.

چوب بامبو

درب هایی که در ساخت آن ها از چوب بامبو استفاده می شود، از مقاومت بالایی برخوردار می باشند، اما در مقابل در برابر رطوبت مقاومت چندانی ندارند.

همچنین با گذشت زمان ممکن است رنگ پریده و یا خراشیده شوند. در چوبی بامبو حالت پنل شیشه ای زیبایی دارد که در میان انواع چوب ها کم نظیر است.

چوب ساج

درب هایی که در ساخت آن ها از چوب ساج استفاده می شود، از عمر طولانی برخوردارند و طیف رنگی زیادی دارند. این درب ها وزن زیادی دارند و از این رو حمل و نصب آن ها کاری دشوار می باشد. این درب ها در برابر پوسیدگی و تغییرات دمایی مقاومت بالایی از خود نشان می دهند.

چوب گیلاس

چوب ماهون

چوب ماهون از ظاهر بسیار زیبایی برخوردار می باشد، اما به مرور زمان در برار رطوبت امکان دارد رنگ آن تیره و به سمت سیاه شدن برود. این چوب در برابر تغییرات دمایی مقاومت بالایی دارد و به عنوان عایقی خوب برای انرژی شناخته می شود.

چوب افرا

چوب افرا نمونه ای دیگر از چوب هایی است که می توان در ساخت درهای چوبی مورد استفاده قرار داد. درب هایی که از چوب افرا در ساخت آن ها استفاده می شود، مقاومت بالایی دارند.

چوب افرا در اصطلاح نجاری چوبی خوش دست محسوب می شود. سطح این گونه چوب ها اگر سیلر نخورد، به مرور زمان لکه دار می شود.

چوب افرا

چوب بلوط

درب های چوبی که در ساخت آن ها از چوب درخت بلوط استفاده شده است، نمونه ای از درب های مقاوم و با استحکام بالا شناخته می شود. چوب بلوط قیمت مناسبی نسبت به برخی چوب های طبیعی دیگر مانند گردو دارد، بنابراین در ساخت در مناسب می باشد.

از این نوع چوب در ساخت مبلمان، کفپوش و کابینت آشپزخانه نیز استفاده می شود و در دو رنگ قرمز و سفید موجود می باشد. اگر به دنبال یک چوب ضدآب می گردید، چوب بلوط می تواند بهترین انتخاب باشد.

چوب راش

چوب راش نمونه ای دیگر از انواع چوب هایی است که می توان در ساخت در مورد استفاده قرار داد. این چوب نمونه ای از پر مصرف ترین انواع چوب در این عرصه می باشد که از مقاومت و استحکام خوبی برخوردار است.

چوب کاج

چوب کاج از پرمصرف ترین انواع چوب در ساخت انواع در می باشد و عایق صوتی و گرمایی مناسبی محسوب می شود. این چوب قابلیت نقاشی و سیلر خوردن را دارا می باشد. از معایب این محصول می توان به مقاومت کم آن در برابر ضربه و خراش اشاره کرد.

چوب کاج

انواع درب چوبی براساس تعداد پنل

درب بدون پنل ساده

درب های بدون پنل طراحی بسیار ساده ای دارند و بدون پنل می باشند. این نوع درب ها صاف، توخالی و یا پر می باشند و بر روی آن ها رنگ یا روکش چوبی قرار می گیرد.

بخوانید!  جدیدترین طرح های انواع درب ورودی ساختمان[+راهنمای خرید]

معمولا درب های ساده جزو ارزان ترین درب های چوبی محسوب می شوند و مناسب برای خانه های مدرن می باشند. روکش های طرح دار قیمت بیشتری نسبت به روکش های ساده و درب های توپر قیمت بیشتری نسبت به درب های توخالی دارند.

درب چوبی بدون پنل ساده

درب تک پنلی

درب چوبی تک پنلی برای خانه هایی که وسایل آن دستی ساخته می شود، مناسب می باشد. این گونه درب ها بیشتر در سبک های تلفیقی و سبک کوچ نشینی اسپانیایی مورد استفاده قرار می گیرد.

درب چوبی تک پنلی

درب دو پنلی

تنوع درب های دو پنلی بسیار زیاد است. این نوع درب با یک ضلع قوسی در پنل بالایی در خانه های فرانسوی و سبک های تلفیقی به وفور استفاده می شود. درب های دو پنلی شیارهایی را در درون پنل ها دارد که یادآور خانه های روستایی و مزرعه ای می باشد.

درب چوبی دو پنلی

درب سه پنلی

این گونه درب ها به صورت رنگ شده و یا با روکش چوبی تولید و در اکثر سبک های معماری مورد استفاده قرار می گیرند. درب های سه پنلی بسیار زیبا و مستحکم می باشند و به راحتی می توان آن را با خانه های سنتی و کلاسیک تلفیق کرد. از این درب ها بیشتر در معماری های فرانسوی و ویکتوریایی استفاده شده است.

درب چوبی سه پنلی

درب چهار پنلی

درب های چهار پنلی از دیگر انواع درب های مورد استفاده در معماری کلاسیک می باشد. این درب ها جایگزین مناسبی برای درب هایی با چهارچوب های قوسی محسوب می شوند و مناسب با خانه هایی با معماری ایتالیایی می باشند.

درب چوبی چهار پنلی

درب پنج پنلی و شش پنلی

درب های پنج و شش پنلی از رایج ترین درب های مورد استفاده در طراحی داخلی می باشند که در انواع توخالی و یا تو پر به مشتریان عرضه می شوند. این درب ها بسیار شیک و زیبا هستند و با هر سلیقه و طراحی متناسب می باشند.

درب چوبی پنج پنلی

مزایای درب چوبی

زیبایی و جذابیت

یکی از مهم ترین دلایلی که باعث شده افراد به سمت انتخاب درب های چوبی روی آورند، ظاهر زیبا و حس صمیمیت و گرمایی است که این درها به فضا منتقل می کنند.

متریال های طبیعی نظیر چوب تکه ای از طبیعت محسوب می شوند و حضور آن ها در ساختمان حسی دوست داشتنی ایجاد می نماید. هر چند چوب های مصنوعی مانند MDF ظاهری همانند چوب طبیعی دارند، اما چوب طبیعی ماهیتی متفاوت داشته و بسیار زیباتر است.

یکی از ویژگی های بارز چوب قابلیت رنگ پذیری آن است، از این رو با توجه به سلیقه می توان آن را با رنگ دلخواه پوشش داد و آن را با فضای موردنظر تطبیق داد.

عایق گرما

برخی از متریال ها در اثر تغییرات دمایی تغییر حجم و سایز می دهند. چوب در اثر حرارت می سوزد، اما عایق خوبی برای انتقال گرما می باشد.

درهای چوبی گرما را از خود عبور نمی دهند، در نتیجه در فصل زمستان از هدررفت گرمای داخل ساختمان جلوگیری می نمایند. این درب ها در فصل تابستان خانه را خنک و در فصل زمستان خانه را گرم نگه می دارند.

عایق صوت

چوب در مقایسه با سایر متریال ها مقاومت بالاتری در برابر انتقال سر و صدا دارد، از این رو درب های چوبی نوعی عایق صوتی هستند که آرامش را برای ساکنین ساختمان های مختلف فراهم می کنند.

خانه هایی که درب داخلی آن ها از جنس چوب طبیعی با ضخامت بالا می باشد از انتقال سر و صدای داخل ساختمان به بیرون از آن و برعکس جلوگیری می نمایند.

درب چوبی شش پنلی

قابلیت سفارش

در و پنجره های چوبی را می توان بر اساس ابعاد موردنظر به صورت سفارشی ساخت. چوب ماده ای است که با استفاده از ابزارهای گوناگون به راحتی می توان بر روی آن نقش و نگارهای محتلف ایجاد نمود و آن را به هر شکلی درآورد. انعطاف پذیری این ماده این امکان را برای سازندگان فراهم می کند که طبق سفارش مشتری درب مورد نظر را تولید و ارائه دهند.

قابلیت تعمیر

چوب از جمله متریال هایی است که دوامی چندین ساله دارد اما به مرور زمان ممکن است کیفیت اولیه خود را از دست دهد و نیاز به رنگ آمیزی یا پولیش کاری پیدا کند.

برای جلوگیری از فرسودگی درهای چوبی هر چند وقت یکبار باید آن ها را بررسی نمود و در صورت وجود عیب و ایراد نسبت به رفع آن ها اقدام کرد.

درب چوبی

معایب درب چوبی

رشد حشرات موذی

چوب طبیعی مکان مناسبی برای تجمع حشرات است، در واقع می توان گفت دشمن چوب حشرات و موریانه ها هستند. بنابراین تا جای ممکن باید از ورود آن ها به درب های چوبی جلوگیری کرد. پولیش کاری و رفع عیوب و حفره های ایجادشده در درب تا حد زیادی از ایجاد چنین مشکلی جلوگیری خواهد کرد.

عدم مقاومت در برابر رطوبت

نم و رطوبت به مرور زمان موجب پوسیده شدن درهای چوبی می شود. به همین دلیل باید از رسیدن آب به آن ها جلوگیری نمود. می توان برای رفع این مشکل، از روکش های ضدآب بر روی درب چوبی استفاده کرد.

قیمت بالا

قیمت درب چوبی در مقایسه با سایر درب ها بالاتر است؛ زیرا پروسه ساخت آن ها کمی سخت تر می باشد. چوب های بادوام و مقاوم به نسبت چوب های نازک و سست گران تر هستند، از این رو در انتخاب چوب دقت کنید. درهای چوبی که ضخامت و دوام بالاتری دارند در برابر ضربه و پوسیدگی مقاوم تر هستند و سال ها قابل استفاده می باشند.

درب زیبا

کاربرد درب های چوبی

درب ورودی

درب ورودی ساختمان تاثیر بسیار زیادی در نمای ساختمان دارد. زیرا افراد در ابتدا ورود، اولین چیزی است که با آن برخورد می کنند. درب های ورودی اصلی ترین راه دسترسی به فضای ساختمان هستند. به همین دلیل امنیت و استحکام آن ها بسیار حائز اهمیت می باشد، لذا معمولا از درب ضد سرقت برای ورودی ساختمان استفاده می کنند.

بخوانید!  پارتیشن شیشه ای چیست و کجا استفاده می شود؟

درب های ورودی تمام چوب از استحکام بسیار بالایی برخوردار هستند. چوب گردو یکی از بهترین انواع چوب در ساخت درب های ضد سرقت محسوب می شود اما عیب آن، قیمت بسیار زیاد چوب گردو می باشد.

درب اتاق

همان گونه که در ابتدا نیز به این نکته اشاره شد، انتخاب درب تاثیر زیادی در زیبایی دکوراسیون داخلی خانه دارد. در صورتی که تمایل به استفاده از درب چوبی در داخل ساختمان مانند انواع درب های چوبی اتاق دارید، باید نکاتی را به خاطر داشته باشید. نکته ای که در ابتدا باید به آن توجه کنید، سبک طراحی دکوراسیون داخلی می باشد.

برای مثال درب های چوبی ساده نمونه ای از درب های مناسب برای طراحی سبک مدرن می باشند. انتخاب نمونه ای از چوب مناسب از دیگر نکات مهمی است که باید به آن توجه داشته باشید.

استفاده از درب های چوبی که از طول عمر و کیفیت بالایی برخوردارند نیز نکته مهم و قابل توجهی می باشد. بدون شک بسیاری از افراد به استفاده از درب چوبی در طراحی دکوراسیون داخلی علاقمند هستند و به دنبال استفاده از جدیدترین مدل درب چوبی اتاق می باشند.

درب ساده

درب سرویس بهداشتی و حمام

با توجه به این که حمام و سرویس بهداشتی دو محیط مرطوب هستند، استفاده از درب های چوبی با روکش های ضد آب مانند ABS بسیار حائز اهمیت می باشد.

استفاده از درب های چوبی در این محیط ها مستلزم رعایت نکات بهداشتی می باشد، در غیر این صورت، طول عمر درب ها پایین می آید و پس از مدتی مجبور به تعویض آن خواهید شد.

راهنمای خرید درب چوبی داخلی

در هنگام خرید درب چوبی توجه به این نکته که آیا در نظر دارید از آن به عنوان درب اتاق یا درب بیرونی استفاده نمایید، نکته مهمی است که باید به آن توجه داشته باشید. چرا که انتخاب نمونه ای مناسب از چوب هایی که در ساخت درب مورد استفاده قرارگرفته است در این مورد بسیار تاثیرگذار می باشد.

در نظر داشتن میزان بودجه ای که برای انجام این کار در نظر دارید نیز از دیگر نکات مهم در این زمینه می باشد. از آن جایی که درب های چوبی که از چوب طبیعی در ساخت آن ها استفاده می شود، از قیمت بالایی برخوردار می باشند.

برای مثال توجه به منطقه آب و هوایی که در آن زندگی می کنید، می تواند یکی از عوامل تاثیرگذار در این زمینه باشد. چرا که چوب های طبیعی مقاومت های متفاوتی در برابر تغییراتی دمایی از خود نشان می دهند.

برخی درب ها تماما از چوب تولید می شوند و در مقابل، در تولید برخی دیگر، تنها از روکش چوب استفاده می شود. درهای تمام چوب از استحکام بالاتری نسبت به درهای روکش چوب برخوردار هستند. در مقابل درب های تمام چوب قیمت بالاتری نسبت به درب های روکش چوب دارند.

روکش درهای چوبی به دو گروه روکش طبیعی و روکش مصنوعی تقسیم بندی می شوند. روکش های مصنوعی چوب شامل رزین هایی مانند فرمالئید، ملامین و… و همچنین ورقه های تزئینی می باشند.

انتخاب فضایی که قصد استفاده از درب برای آن دارید نیز از دیگر نکات مهم می باشد. برای مثال جنس دربی که برای اتاق خواب مورد استفاده قرار می دهید با نمونه ای که قصد استفاده به عنوان درب حمام دارید، متفاوت است.

بدون شک جنس چوبی که برای درب حمام مورد استفاده قرار می گیرد، باید در برابر رطوبت و پوسیدگی مقاومت بالایی داشته باشد.

درب پانل دار

رنگ آمیزی درب چوبی

در بعضی مواقع درهای چوبی بعد از گذشت مدت زمانی ظاهر زیبای خود را از دست داده و نیاز به رنگ آمیزی و تعمیر دارند. از آن جایی که این گونه درب ها از انواع چوب های مختلف ساخته می شوند، نگهداری، رنگ آمیزی و تعمیر آن ها می تواند متفاوت باشد. به یاد داشته باشید رنگ آمیزی درب چوبی می تواند گزینه ای مقرون به صرفه برای ایجاد نمای زیبای درب چوبی باشد.

تمیزکردن درب چوبی

بدون شک بعد از گذشت مدت زمانی این امکان وجود دارد که درب چوبی کثیف یا لکه ای بر روی آن باقی بماند. آشنایی با روش های پاک کردن درب چوبی نه تنها نما زیبای این گونه درب ها را حفظ می کند، بلکه از آسیب‌رسیدن به آن با استفاده از روش های نادرست جلوگیری به عمل می آورد.

باید دقت کنید که از مواد تمیز کننده ای استفاده کنید که به چوب آسیب نرساند. بهترین گزینه برای تمیز کردن درب های چوبی، استفاده از یک پارچه نم دار می باشد.

درب رنگی

کلام آخر

ما در این نوشته به بررسی انواع چوب های مورد استفاده در درب های چوبی و مزایا و معایب هرکدام پرداختیم. همانطور که گفتیم درب های چوبی براساس جنس و تعداد پنل دارای انواع متعددی می باشند و هر کدام کیفیت و قیمت های متفاوتی نیز دارند.

امیدواریم این مطلب از ساختمانچی اطلاعات کاربردی و مفیدی را در مورد درب های چوبی در اختیار شما کاربران گرامی قرار داده باشد. نظرات خود را در مورد این مقاله با ما در میان بگذارید.