هادی سیم

آموزش رویت

یکی از موضوعاتی که در حال حاضر تاثیر خوبی بر وضعیت اقتصادی گذاشته و بسیار مورد توجه قرار دارد، تهاتر مصالح ساختمانی یا معامله پایاپای می باشد.

در شرایط فعلی با کمبود نقدینگی در صنعت ساخت و ساز مواجه هستیم، از این رو پیمانکاران و فعالان حوزه ساختمان به ازای تامین خدمات و مصالح مورد نیاز، واحدهای ساختمان خود را واگذار می کنند.

این معامله که تهاتر نام دارد مورد استقبال افراد قرار دارد و در اکثر امور ساختمانی اعمال می شود. تهاتر از نظر لغوی به معنای معاملات پایاپای و برابر شدن است.

در واقع در چنین معاملاتی طرفین نیازهای یکدیگر را تامین می کنند و به نحوی هم بدهکار و هم بستانکار بشمار می آیند. هیچ پرداخت نقدی در این معامله صورت نمی گیرد، اما طرفین نسبت به یکدیگر تعهد دارند.

در این نوع تهاتر یک یا چند واحد مسکونی به فردی که مصالح ساختمانی در اختیار سازنده قرار می دهد ارائه می گردد. البته لازم به ذکر است که قیمت واحد مسکونی توسط کارشناس تعیین می شود و براساس آن از تولیدکنندگان درخواست مصالح می گردد.

کارشناسان معتقدند انجام این نوع معامله برای افرادی که بودجه کافی در اختیار ندارند گزینه ای ایده آل است، زیرا آن ها می توانند ساختمان خود را با ساختمان دیگر یا مصالح مورد نیاز مبادله کنند. تهاتر را می توان بین واحدهای ساختمانی با زمین کلنگی نیز انجام داد که این کار معاوضه نام دارد.

در خصوص این مبادله تولیدکننده باید برای تامین کالا از منابع مالی خود هزینه کند که اصولاً در بیشتر موارد به دلیل عدم توازن زمانی و تعهدی، طرف مقابل به زمان بیشتری نسبت به آنچه که تخمین زده نیاز خواهد داشت.

با این مقدمه در ادامه این نوشته از ساختمانچی با ما همراه باشید تا با انواع تهاتر و شرایط و مزایای اجرای آن آشنا شوید.

بخوانید!  معماری ساختمان با سیستم های فعال و غیرفعال خورشیدی

انواع تهاتر

تهاتر یا معامله پایاپای به معنای مبادله دو کالا با یکدیگر است و هنگامی که امکان استفاده از ابزار مبادله سخت بوده یا وجود نداشته باشد و نتوان دارایی ها را نقد کرد انجام می شود. این نوع معامله به صورت های گوناگون انجام می شود که در ذیل به آن ها می پردازیم:

  • تهاتر قهری: در این تهاتر افراد هیچ نقشی در انجام معامله ندارند و این قانون است که تعیین می کند چه چیزی باید در قبال نیاز طرفین مورد تهاتر قرار گیرد.
  • تهاتر قضایی: اگر بین طرفین قرارداد اختلاف پیش آید به نحوی که به تنهایی نتوانند آن را حل کنند، باید به دادگاه مراجعه نموده و پس از احراز شرایط و صدور رای قضایی تهاتر صورت می گیرد.
  • تهاتر قراردادی: اگر شرایط انجام معامله پایایای قهری وجود نداشته باشد، افراد تهاتر قراردادی را با توافق یکدیگر انجام می دهند. در واقع آن ها خود تصمیم می گیرند که بر سر چه چیزی تهاتر کنند و اراده طرفین در آن دخیل است.
انواع تهاتر

شرایط مورد نیاز جهت انجام تهاتر مصالح ساختمانی

  • موضوع مورد نظر برای این نوع معامله باید قانونی و مطابق با اصول شرعی باشد.
  • مقدار بدهی در این قرارداد دوطرفه باید یکسان باشد. اما اگر بدهی یکی از طرفین بیشتر از دیگری باشد میزان بدهی باید ساقط شود و باقیمانده به فردی که طلب بیشتری دارد پرداخت گردد.
  • رضایت طرفین قرارداد در تهاتر شرط است.
  • دو طرف قرارداد باید عاقل و بالغ باشند و از صلاحیت لازم برخوردار باشند. انجام تهاتر با افراد صغیر و محجورین امکان پذیر نیست.
  • عقد چنین قراردادی باید توسط افرادی انجام شود که از شایستگی لازم جهت انجام آن برخوردار باشند.
  • در این قرارداد مقدار بدهی و جنس باید برابر باشد.
  •  بدهی طرفین باید بر اساس شرایط قانونی باشد در غیر این صورت امکان انجام این نوع معامله وجود نخواهد داشت.
بخوانید!  آنچه باید در مورد خانه دوبلکس بدانیم!

مزایای اجرای تهاتر

  • سازندگان ساختمان در مقایسه با تولید کنندگان و تامین کنندگان مصالح ساختمانی، بیشتر سود خواهند برد.
  • تهاتر مصالح ساختمانی از صرف وقت و هزینه به منظور ایفای تعهدات متقابل ممانعت نموده و مانع پرداخت مکرر دیون می شود.
  • در این نوع قرارداد ضمانت بیشتری برای افراد وجود دارد که طلب خود را دریافت کنند.
  • افرادی که معاماه پایاپای می کنند مشکل کمبود نقدینگی را رفع کرده و شرایط بهتری برای انجام فعالیت های اقتصادی فراهم می نمایند.
  • تهاتر مصالح ساختمانی قدرت خرید و میزان تقاضا را افزایش می دهد. در نتیجه میزان تولید و عرضه محصولات نیز بالا می رود و کسب و کار رونق می گیرد.
  • عقد این قرارداد منجر به صرفه جویی پول نقد می گردد.
  • با این کار واحدهای مسکونی یک پروژه را راحت تر می توان فروخت.
  • تهاتر راهکاری مناسب برای افزایش رونق اقتصادی و خروج از رکود است.
  • با این معامله می توان پروژه ساخت و ساز را از نظر مالی تامین کرد و مشکل کمبود نقدینگی را حل نمود.

کلام پایانی

آن چه که در این نوشته به بیان آن پرداختیم در واقع بررسی انواع تهاتر مصالح ساختمانی و مزایا انجام این کار می باشد. همانطور که گفتیم ایین نوع معامله به علت کمبود نقدینگی سازندگان و پیمانکاران صورت می گیرد.

برای این که پروژه های ساختمانی در حین اجرا دچار مشکل کمبود منابع مالی نشود، یک یا چند واحد از پروژه های ساختمانی را در مقابل مصالح ساختمانی به تولیدکننده واگذار می کنند.

این معامله دو طرف سود است و هر دو طرف قرارداد منفعت زیادی می برند. امیدواریم این نوشته توانسته باشد اطلاعاتی که در مورد تهاتر مصالح لازم داشتید را برای شما کاربران گرامی فراهم آورده باشد. نظرات، انتقادات و پیشنهادات خود را در مورد این مطلب با ما در میان بگذارید.