هادی سیم

آموزش رویت

بولدوزر ماشین آلات سنگینی است که از آن برای حفاری، خاکبرداری و هم سطح کردن خاک استفاده می شود. این وسیله دارای تیغه های بزرگ و سنگین در قسمت جلویی می باشد که از آن برای جا به جایی مصالح و خاک استفاده می شود.

برخی مدل های دیگر نیز دارای قسمت هایی ریپر مانند در قسمت عقب هستند که از آن برای حفاری زمین استفاده می شود. بولدوزر انواع مختلفی دارد که کاربرد هر یک متفاوت می باشد. در این مطلب از ساختمانچی به معرفی این وسیله، قسمت های مختلف و کاربرد هریک خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.

انواع بولدوزر

همان گونه که در بالا نیز اشاره شد، بولدوزرها انواع مختلفی دارند که با توجه به پروژه باید نمونه مناسب آن انتخاب و مورد استفاده قرار گیرد.

از جمله فاکتورهایی که برای انتخاب نمونه مناسب این ماشین باید به آن توجه کنید، نوع پروژه و نوع زمین می باشد. انتخاب بولدوزر مناسب کارآمدی و ایمنی را در پروژه شما به همراه دارد.

بولدوزر زنجیری

بولدوزر زنجیری که با نام خزنده نیز شناخته می شود، شباهت زیادی به تراکتور دارد. این نمونه از ماشین آلات سنگین برای جا به جا کردن متریال سنگین از نقطه ای به نقطه دیگر مورد استفاده قرار می گیرد.

این نمونه برای عبور و حرکت از زمین های ناهموار بسیار مناسب می باشد؛ چرا که وجود زنجیره ها به حرکت آن کمک می کنند. بولدوزرهای زنجیری بزرگ تر دارای ریپرهایی هستند که می توان برای هموار کردن زمین از آن ها استفاده کرد.

بولدوزر زنجیری

بولدوزر چرخی

این نمونه در مقایسه با انواع زنجیری بزرگ تر می باشد. بولدوزر چرخی نسبت به نمونه قبلی که در بالا معرفی شد، مانور بیش تری دارد، چرا که چرخ های زمینه عملکرد بهتری را برای آن فراهم می کنند.

این وسیله مجهز به فرمان هیدرولیکی می باشد و امکان حرکت در یک محور کوچک تر برای آن وجود دارد. این نمونه برای استفاده در زمین هایی که خاک نرمی دارند، مناسب می باشد. چرا که تایرهای آن می توانند به راحتی بر روی خاک حرکت کنند.

بولدوزر چرخی

مینی بولدوزر

استفاده از این نمونه بولدوزر برای پروژه هایی که نیاز به مانور بیش تری دارند، مناسب می باشد و تطبیق پذیری بیشتری نسبت به ماشین آلات بزرگ تر دارد. اندازه کوچک و جمع و جور این ماشین استفاده از آن را در انواع مختلف پروژه ها امکان پذیر می کند.

مینی بولدوزر

بولدوزرهای هیبریدی

بولدوزرهای هیبریدی تجهیزات پیشرفته ای هستند که در ساخت آن ها از قطعات الکترونیکی استفاده می شود. این نمونه بولدوزر به تیغه هایی مجهز هستند که می توان از آن ها برای کارهای سخت و هم زمان در آب استفاده کرد. در این نمونه بولدوزر، امکان نصب تیغه های سفارشی وجود دارد.

انواع تیغه های بولدوزر

یکی از فاکتورهایی که بر اساس آن می توان نسبت به تقسیم بندی بولدوزر ها اقدام کرد، تیغه های آن می باشد. تیغه هایی که به این منظور مورد استفاده قرار می گیرند، انواع مختلفی دارند که هر کدام براساس هدف خاصی تولید می شوند. هر یک از تیغه ها طیف مختلفی از وزن و بار را تحمل می کنند. در ادامه به معرفی پرکاربردترین انواع آن ها می پردازیم.

تیغه مستقیم

تیغه مستقیم که با نام تیغه s نیز شناخه می شود، کوتاه ترین انواع تیغه می باشد که می توان در بولدوزرها مورد استفاده قرار داد. این نمونه فاقد بال های جانبی می باشد. نصب این تیغه در قسمت پایین و در گوشه و در اتصال به بازو صورت می گیرد.

بخوانید!  انواع بیل مکانیکی و موارد استفاده از آن ها

ساختار این تیغه آن را برای کندن انواع مصالح نرم، متوسط و سخت مناسب کرده است. در مقابل شکل مستقیم این تیغه ها قابلیت حمل و انتقال متریال را سخت کرده است. از این تیغه می توان برای پر کردن حفره ها استفاده کرد.

تیغه U شکل

این تیغه ها دارای بال های بزرگ و خمیده مانند می باشد که آن را برای جمع کردن مصالح در امتداد مسیر طولانی ایده آل کرده است. وجود این بال ها از ریختن مصالح به بیرون در هنگام حرکت جلوگیری به عمل می آورد. این تیغه ها همانند نمونه مستقیم در قسمت پایینی متصل می شوند.

این مدل بزرگ ترین نوع تیغه از نظر ارتفاع و عرض می باشد و برای استفاده در خاک های نرم و متوسط  مناسب می باشد. از این تیغه ها می توان برای مصارفی همچون کندن گودال، حمل مواد و جمع آوری خاک و مصالح استفاده کرد.

تیغه های شبه U

این تیغه ها به انواع نمونه های S و U شباهت دارند. همین ویژگی سبب شده قدرت تیغه ها و تطبیق پذیری آن ها بیشتر شود. از لحاظ ظاهری شکل این تیغه ها باریک تر و دارای انحنای کمتری نسبت به تیغه U می باشد.

این ویژگی جمع‌کردن خاک و سایر مصالح در امتداد مسیر طولانی تر را آسان می کند. این نمونه برای خاک های نرم تا متوسط مورد استفاده قرار می گیرد. از این تیغه ها می توان برای فعالیت هایی نظیر جا به جایی خاک و مصالح سنگین استفاده کرد.

تیغه های زاویه دار

این مدل در قسمت میانی پنل بولدوزر نصب می شود. محل قرار گیری این تیغه ها استفاده از آن ها را برای جا به جایی متریال به قسمت کناری آسان کرده است. چرا که امکان چرخش 30 درجه به چپ یا راست برای آن ها وجود دارد. بر همین اساس می توان گفت، تیغه های زاویه دار دوکاره هستند.

بد نیست بدانید که احتمال ریختن خاک و مصالح از قسمت های کناری آن ها وجود دارد، چرا که این نمونه فاقد بال های جانبی می باشد. این نمونه می تواند گزینه ای ایده آل برای استفاده در خاک های نرم تا متوسط و برای جمع آوری برف و شن باشد.

تیغه های PAT

این مدل نمونه ای از تیغه های تطبیق پذیر می باشد که با توجه به ساختار آن زمینه مانور زیادی دارد و یکی از پرکاربردترین انواع تیغه ها می باشد. این تیغه ها امکان کنترل از داخل کابین را دارا می باشد و امکان حرکت آن در تمام جهات و زاویه ها وجود دارد.

همانند تیغه های زاویه دار این مدل تیغه نیز در قسمت میانی کابین بولدوزر نصب می شود. از کاربردهای این تیغه ها می توان به تراز کردن خاک اشاره کرد.

قسمت های مختلف بولدوزر و عملکرد آن ها

در بالا با انواع مختلف بولدوزر، تیغه ها و طراحی های آن ها آشنا شدیم. بد نیست بدانید آن چه که باعث ایجاد تغییر اساسی در انواع مختلف این ماشین عمرانی می شود، تیغه ها، ریپر ها، چرخ یا زنجیر آن می باشد. در ادامه به معرفی قسمت های مختلف این ماشین و عملکرد آن ها خواهیم پرداخت.

ریپر

ریپرها یک اتصال ضمیمه ای هستند که در قسمت عقب بولدوزر قرار دارند و شبیه به پنجه می باشند. از این وسیله برای مصارفی همچون شخم زدن زمین و جا به جا کردن سنگ ها استفاده می شود. با توجه به نیاز پروژه می توانید از انواع تک شاخه و چند شاخه استفاده نمایید.

بخوانید!  غلتک و عملکرد آن در متراکم سازی خاک

فاینال درایو

یکی از پر کاربردترین قسمت های بولدوزر با قابلیت جایگزینی فاینال درایو می باشد. فاینال درایوهای مدرن، بار را بر روی چندین دنده توزیع کرده و از توقف موتور جلوگیری به عمل می آورند.

کابین

کابین بولدوزر یکی از مهم ترین قسمت ها می باشد، چرا که راننده از این قسمت کنترل ماشین را بر عهده می گیرد و ویژگی های مختلفی دارد که بر راحتی و ایمنی تاثیر می گذارد.

در حین انجام کار باید بررسی لازم در جهت کاهش صدا در کابین مورد بررسی قرار گرفته شود. این نکته بسیار حائز اهمیت می باشد، چرا که اپراتور باید ساعاتی را در کابین بگذراند.

زنجیر/چرخ

زنجیرها و چرخ ها بر چگونگی حرکت بولدوزرها تاثیرگذار می باشند. زنجیرها برای حرکت در زمین های ناهموار گزینه مناسبی می باشند. این در حالی است که لاستیک ها برای حرکت در زمین های نرم مناسب هستند. استفاده از انواع بولدوزر لاستیک دار در مناطق حساسی که احتمال آسیب دیدگی به ماشین وجود دارد نیز گزینه ای مناسب می باشد.

موتور

بولدوزرها معمولا به موتورهای پر قدرت نیاز دارند. چرا که باید از توانایی لازم برای جا به جایی متریال سنگین برخوردار باشند. موتورهای بولدوزر انواع مختلفی دارند که بر اساس نیازهای مختلف تولید و بر روی دستگاه سوار می شوند.

برای مثال نمونه موتورهای جدید نسبت به موتورهای قدیمی گازهای سمی کمتری تولید می کنند تا بر این اساس الزامات EPA را رعایت کنند.

اهرم فشار

اهمیت این اهرم در جا به جایی مواد مختلف نشان داده می شود. وظیفه این قسمت حرکت تیغه ها می باشد.

تیغه

تیغه ها المان های فلزی هستند که در قسمت جلویی بولدوزر نصب می شوند و از آن ها برای جمع‌کردن و جا به جایی متریال مختلف استفاده می شود. همان گونه که قبلا نیز به این نکته اشاره شد، استفاده از تیغه ها باید با توجه به نوع پروژه صورت پذیرد.

چگونگی انتخاب بولدوزر مناسب

خرید یا انتخاب بولدوزر مناسب می تواند بر میزان کارایی پروژه تاثیرگذار باشد. از جمله نکات کلیدی که برای انتخاب نمونه مناسب باید به آن ها توجه شود شامل موارد زیر می باشد:

هدف استفاده از بولدوزر

در ابتدا باید هدف از استفاده این ماشین مشخص شود. آیا قصد دارید از آن برای کندن زمین استفاده نمایید یا در نظر دارید برای جا به جایی متریال های مختلف از آن استفاده کنید.

بررسی محیط کار

آیا مکانی که قصد استفاده از این ماشین در آن را دارید ناهمواری زیادی دارد یا یک زمین مسطح می باشد. میزان مانور بولدوزر در این فضا چه اندازه می باشد.

بررسی وضعیت مصالح برای جا به جایی

اگر قصد استفاده از بولدوزر به منظور جا به جایی متریال مختلف را دارید، متریال از چه میزان سختی یا نرمی برخوردار می باشد؟

سخن پایانی با کاربر

ما در این نوشته از سایت خریداری به بررسی یکی از مهم ترین و سنگین ترین ماشین آلات عمرانی در صنعت ساختمان به نام بولدوزر پرداختیم.

امیدواریم که با مطالعه این مطلب با این ماشین پرکاربرد به خوبی آشنا شده باشید. نظرات، انتقادات و پیشنهادات خود را به منظور بهبود کیفیت مطالب سایت با ما در میان بگذارید.