هادی سیم

آموزش رویت

لوله برق یا کاندوییت از جمله تجهیزاتی است که استفاده از آن در برق ساختمان بسیار رایج است. این لوله ها به منظور محافظت از کابل های برق در مسیر سیم کشی مورد استفاده قرار می گیرند.

علاوه بر نگهداری و مراقبت از سیم ها، به سیم کشی نظم می بخشند و امنیت آن را تامین می کنند. این محصول برای عبور و پوشش سیم های برق، کابل های مخابراتی، کابل های دوربین مداربسته و فیبر نوری مورد استفاده قرار می گیرند.

کابل های برق و رشته هایی که از لوله ها عبور می کنند رسانا هستند. از این رو به منظور کاهش خطرات احتمالی از این لوله ها استفاده می شود.

سیم ها، هادی جریان برق هستند و می توانند منجر به حوادث جبران ناپذیری شوند، اما حفاظت و نگهداری از آن ها در لوله میزان خطرات احتمالی را می کاهد و ایمنی ساختمان را بالا می برد.

از لوله های برق برای نگهداری و حفاظت از کابل های برق در طول مسیر سیم کشی استفاده می شود که هم به صورت توکار و هم روکار در ساختمان کاربرد دارند.

استفاده از آن ها دوام و ماندگاری سیم کشی ساختمان را بالا می برد و تعمیر، تعویض و یا تقویت کابل ها را آسان تر می کند.

لوله برق دارای انواع مختلفی می باشد و از متریال های گوناگون تولید و به بازار عرضه می شود. انواع این لوله ها به شرح زیر می باشند. در ادامه این نوشته از ساختمانچی با ما همراه باشید تا با انواع لوله های برق آشنا شوید.

انواع لوله برق

امروزه انواع مختلفی از لوله های برق موجود است و انتخاب آن توسط برق‌کار بنا بر کاربردی که دارد مشخص می شود.

لوله برق فلزی

جنس این نوع لوله برق از آهن می باشد و مقاومت بالایی در برابر خمیدگی و له شدن دارد. لوله های برق فلزی از سیم در برابر رطوبت محافظت می کنند.

همچنین نوع ضد آب آن به منظور استفاده در زیر آب طراحی شده است. البته باید بدانید که لوله برق فلزی به دلیل جنسی که دارد، عایق مناسبی به شمار نمی رود.

لوله برق فولادی

لوله برق فولادی را می توان توسط دستگاه لوله خم کن فرم داد و در مکان های مختلف برای عبور سیم های برق استفاده کرد. این مدل، مقاومت بسیار بالایی در برابر ضربه دارد و گرد و غبار را به خود جذب نمی کند.

انواع لوله های فولادی

  • لوله های فولادی مشکی
  • گالوانیزه درزجوش
  • گالوانیزه عمقی داغ
  • گالوانیزه بدون درز ضدانفجار
  • لوله های فولادی قابل انعطاف یا فلکسیبل

علاوه بر آن مقاومت فشاری این لوله ها بسیار بالاست و دچار تاخوردگی نمی شوند. از معایب آن می توان به عدم مقاومت در برابر زنگ زدگی اشاره نمود.

این محصول در دو نوع لوله های گالوانیزه گرم و لوله های گالوانیزه سرد به بازار عرضه می شوند. لوله برق گالوانیزه گرم به منظور محافظت از سیم های برق در برابر عوامل خارجی استفاده می شود.

درون و بیرون این لوله ها را با گالوانیزه پوشش می دهند و اصولاً به صورت روکار استفاده می شوند. عمر نمونه گالوانیزه گرم نسبت به گالوانیزه سرد بیشتر است، زیرا آب کاری آن ها در دمای 420 درجه سانتی گراد صورت می گیرد.

در مقابل لوله های گالوانیزه سرد در دمای پایین آب کاری می شوند و عمر مفید آن ها 5 سال است. این محصولات اگر در معرض آفتاب و رطوبت نباشند عمر طولانی تری خواهند داشت و اصولا برای مصارف توکار استفاده می شوند.

هر دو نوع لوله گالوانیزه در سایزهای مختلف در بازار موجود می باشند. لوله های برق از ظرفیت های مختلف برخوردارند و می توان سیم های برق با ضخامت های مختلف از بین آن ها عبور داد. این المان در تمام ساختمان های تجاری، مسکونی، مدارس و بیمارستان ها کاربرد دارد.

لوله برق فولادی

لوله برق پی وی سی

این مدل از جنس پی وی سی یا همان پلاستیک سخت تولید می شود. لوله پی وی سی به منظور عبور کابل های برق بر روی دیوار مورد استفاده قرار می گیرد. این محصول از انعطاف پذیری بالایی برخوردار است و می توان آن ها را در زوایای دلخواه خم نمود.

بخوانید!  دلایل افت فشار آب و راهکارهای حل آن

در واقع لوله  PVC حالت فنری دارد و بدون ترک خوردگی و یا شکستگی در لوله کشی برق ساختمان به کار می رود. لوله های پی وی سی در بازار به لوله پلیکا معروف هستند و در برابر لوله های فلزی که عایق نیستند و قابلیت خم پذیری ندارند گزینه ایده آلی به شمار می آیند.

از مزایای آن ها می توان به مقاومت بالا در برابر ضربه، عدم آسیب پذیری در مقابل مواد اسیدی و شیمیایی، پایداری در برابر سایش، قابلیت ضد حریق، عدم خوردگی و زنگ زدگی، سهولت نصب، نفوذناپذیری بالا و عدم جذب رطوبت اشاره نمود.

این محصول به صورت خرطومی نیز تولید می شود. قیمت لوله خرطومی PVC در بازار مناسب است و تنها عیب آن ها احتمال تغییر حالت و ترک خوردگی در سرما و یا گرمای بسیار زیاد است. تنوع ابعاد این لوله ها بالاست و با قطرهای مختلف برای مکان های مختلف قابل استفاده می باشند.

لوله برق پی وی سی

لوله برق پلی اتیلن

این محصول از جمله پر مصرف ترین لوله پلیمری در برق کاری ساختمان است. جنس آن از پلاستیک نرم بوده و به علت وزن بسیار سبک و نصب آسان همواره مورد توجه برق کاران قرار می گیرد.

این لوله ها در ابعاد مختلف و ظرفیت های گوناگون برای جادادن کابل های برق به بازار عرضه می شوند. دوام و استحکام آن ها با توجه به انعطاف پذیری بالای آن بسیار زیاد است.

سرعت اجرای اتصال جوشی و دنده ای در این لوله ها در مقایسه با سایر نمونه ها بالاتر است، از این رو برقکاران علاقمند به استفاده از آن می باشند.

قیمت لوله برق پلی اتیلن بالاتر از نمونه های پی وی سی است. این متریال به علت استفاده از مواد پلیمری در تولید آن یک عایق خوب برای کابل های برق محسوب می شود.

لوله برق پلی اتیلن

لوله برق پلی آمید

لوله های پلی آمید در ساختمان های سبک مورد استفاده قرار می گیرند. امروزه حدود 65 درصد لوله های ساختمان از این نوع هستند، زیرا این متریال وزن بسیار سبکی دارد و بار اضافی بر ساختمان وارد نمی کند.

پلی آمید نوعی پلیمر مهندسی بوده و جنس آن همانند پلاستیک نرم است. لوله هایی که از این پلیمر تولید می شوند مقاومت بسیار بالایی در برابر سایش دارند و به علت انعطاف پذیری بسیار بالا در خم شدگی ها دچار ترک خوردگی نمی شوند.

این محصول به صورت شاخه ای و کلافی و در اشکال بدون خط، خط دار و دوجداره در بازار موجود است. این نوع لوله در برابر ضربه دچار آسیب نمی شود. تنها عیب آن شعله ور شدن آن است، اما هنگام سوختن دود ایجاد نمی کند. امکان تهیه این محصول با قیمت مناسب در بازار وجود دارد.

لوله برق پلی آمید

لوله برق خرطومی

لوله خرطومی به دلیل صیقلی بودن و شکل خرطومی که دارد، عایق بسیار خوبی برای سیم های برق بشمار می رود. از لوله خرطومی معمولا در سیم کشی ساختمان استفاده می شود. لوله برق خرطومی انواع مختلفی دارد که از جمله می توان به لوله خرطومی ساده، فلزی و پی وی سی اشاره نمود.

مزایای لوله برق

  • محافظت از کابل های برق در برابر پوسیدگی
  • نصب آسان
  • کاهش خطر برق گرفتگی
  • کاهش احتمال بروز مشکلاتی چون آتش سوزی و حریق
  • مقرون بصرفه و اقتصادی
  • امکان تغییر و تعویض لوله های برق در صورت فرسودگی

اتصالات لوله های برق

انواع اتصالات لوله برق بسته به کاربرد و شرایط سیم کشی شامل موارد زیر است:

بخوانید!  دستگاه تصفیه آب صنعتی چیست؟

بوشن

از بوشن برای متصل کردن دو لوله با قطرهای یکسان به یکدیگر استفاده می شود. هنگامی که طول لوله کم باشد و بخواهیم لوله دیگری را به آن متصل کنیم از بوشن استفاده می کنیم.

همچنین از بوشن های برنجی برای اتصال لوله به تابلو فیوز، قوطی کلید و جعبه تقسیم های چهارگوش بدون رزوه استفاده می شود.

تبدیل

زمانی که بخواهند از جعبه تقسیم سه راهه یا چهار راهه با سوراخ های یک اندازه استفاده کنند و از لوله کم عمق انشعاب بگیرند، ابزاری به نام تبدیل را مورد استفاده قرار می دهند.

زانو

اغلب خم کردن لوله ها توسط لوله خم کن کاری غیرممکن محسوب می شود به همین دلیل از وسایلی به نام خم لوله استفاده می کنند. این خم ها باعث سرعت بخشی به کار می شوند و قابلیت اتصال دو لوله با زاویه 90 درجه را دارند.

اتصالات در دار

از اتصالات در دار مانند دو راهی، سه راهی و زانویی در دار زمان هایی استفاده می شود که مسیر لوله کاری زیاد باشد یا بیش از دو خم در یک مسیر استفاده شود. همچنین برای گرفتن انشعابات لوله نیز از این اتصالات استفاده می شود.

جعبه تقسیم گرد

جعبه تقسیم ها انواع مختلفی دارند که یکی از آن ها جعبه تقسیم گرد می باشد. از آنها برای ارتباط لوله ها به یکدیگر و نیز گرفتن انشعابات از سیم ها بکار می رود. این جعبه های تقسیم از یک تا چهار راه در اندازه ها و جنس های متفاوت تولید می شوند.

ابزارهای مورد نیاز در لوله کاری برق

  • گیره لوله
  • آچار لوله گیر 45 درجه
  • آچار لوله گیر 90 درجه
  • آچار لوله گیر شکل S
  • آچار کلاغی
  • برقو

انواع بست لوله های برق

برای نصب کردن لوله های روکار از انواع بست ها استفاده می شود که به طور معمول از جنس فلز یا پی وی سی می باشند. هرچند برای نصب لوله های فولادی باید از بست های فولادی استفاده کنید.

بست ها با توجه به نوع، جنس و قطر لوله ای که باید در آن قرار بگیرند، دارای قیمت های مختلفی می باشند. فاصله بین بست ها با توجه به شرایط لوله ها از یک تا دو متر متغیر می باشد.

مراحل لوله کشی برق

  1. کشیدن نقشه ساختمان
  2. اجرای نقشه بر روی کار
  3. تراز کردن تمام قوطی کلیدها و کشیدن خط تراز
  4. شیار زنی مسیر لوله ها با دستگاه شیار زن
  5. کندن قوطی کلیدها
  6. سوراخ کردن روشنایی سقف
  7. نصب قوطی کلید بر روی دیوار
  8. جوشکاری و فیکس کردن لوله هایی که برای ورود و خروج لوله هایی که داخل جعبه فیوز، جعبه آنتن و تلفن آورده می شوند.
  9. اجرای لوله پلیکا توسط حرارت
  10. خم کاری لوله توسط مشعل و آب بندی آن به وسیله چسب پلیکا
  11. جوشکاری و ساختن ساپورت برای سینی برق
  12. نصب جعبه فیوز و تراز کردن آن در مکان مشخص شده
  13. نصب جعبه آنتن و ماهواره
  14. تمیز کردن قوطی کلیدها و بریدن لوله های اضافه
  15. سیم گذاری داخل لوله
  16. انداختن کابل شیلددار برای بلندگوها
  17. کابل کشی برق از داخل جعبه فیوز
  18. کابل کشی تلفن، انتن ماهواره و آیفون
  19. اتصالات سر سیم ها در داخل قوطی های کلید
  20. قلع اندود کردن تمام اتصالات و سر سیم ها
  21. عایق کاری اتصالات
  22. اجرای کابل کشی بیرون ساختمان
  23. بستن کلید و پریزها و تراز کردنشان
  24. بستن ترمینال بر روی سر سیم ها
  25. نصب فیوزها در داخل جعبه فیوز

کلام پایانی

امیدواریم این نوشته بتواند اطلاعات مورد نیاز شما کاربران گرامی را در مورد انواع لوله های برق و ویژگی های هرکدام فراهم کند. نظرات خود را در مورد این مطلب با ما در میان بگذارید. اهالی ساختمانچی منتظر نظرات شما عزیزان می باشند.