آموزش رویت

ساختمانچی

دیمر قطعه ای است که در اکثر پروژه های الکترونیکی مورد استفاده قرار می گیرد. این وسیله در صنعت برق و روشنایی به منظور تنظیم میزان نور لامپ ها کاربرد دارد. این وسیله به صورت سری در مدار قرار می گیرد و از قابلیت کنترل ولتاژ برخوردار است.

دیمر متشکل از دو کنتاکت، یکی در ورودی فاز و دیگری در خروجی است و می توان آن را روشی برای کنترل دور موتورهای الکتریکی با استفاده از کنترل ولتاژ نیز در نظر گرفت.

این قطعه الکترونیکی کاربردهای وسیعی دارد و از یک کلید روشنایی تا واحدهای برق قدرت در ساختمان های بزرگ مورد استفاده قرار می گیرد. با این مقدمه، در ادامه این نوشته از ساختمانچی به معرفی دیمرها و مزایای استفاده از آن ها می پردازیم. با ما همراه باشید.

نحوه کار دیمرها

نحوه کار دیمر بدین صورت است که با چرخش پیچ آن، توانی که به لامپ منتقل می شود، تغییر می کند و میزان نور کم یا زیاد می شود. در واقع نوری که وارد لامپ می شود توسط یک تنظیم کننده که به شکل دورانی یا کشویی است تنظیم می گردد. ظاهر دیمر مانند یک کلید معمولی با دو ترمینال خروجی است.

در طراحی و اجرای تاسیسات برقی در هر مکان که نیاز به تغییر میزان روشنایی است، دیمر کاربرد دارد. در صورتی که لامپ را بتوان با استفاده از دیمر استفاده نمود، ایجاد خاموشی مطلق و یا روشنایی کامل برای یک لامپ ممکن است.

لامپ هایی نظیر لامپ های رشته ای، هالوژنی و ال ای دی قابل کنترل با دیمر هستند. اما لامپ های کم مصرف فلورسنت از این قابلیت مستثنی می باشند.

اصولاً دیمر به شکل سری قرار می گیرد تا بتواند ولتاژ را تنظیم نماید. این قطعه کاربردی قابل استفاده برای انواع لامپ، چراغ های مطالعه و … می باشد.

دیمرهایی که کاربرد خانگی دارند به صورت دستی کنترل می شوند اما دیمرهای مدرن را می توان از راه دور و با استفاده از سیستم های دیجیتالی کنترل نمود. به منظور ارتقاء عملکرد دیمرهای مدرن آن ها را به جای استفاده از مقاومت های متغیر با استفاده از نیمه هادی ها می سازند.

مقاومت متغیر، نیروی برق را به گرما تبدیل می کند و آن را هدر می دهد؛ اما نیمه هادی ها بین دو سطح ولتاژ خاموش و روشن وضعیت خود را تغییر داده و نیروی برق کمتری را هدر می دهند.

بخوانید!  انواع چیلر و مینی چیلر خانگی و صنعتی

بهره وری دیمرهای مقاومتی قدیمی که منجر به کاهش ولتاژ دو سر لامپ می شوند، زیر 50 درصد است اما دیمرهای مدرن حدود 90 درصد بازدهی دارند.

دیمرها

مزایای دیمر

با توجه به کاربردهای فراوان دیمر برای لامپ ال ای دی و سایر لامپ‌ها می‌توان فهمید استفاده از دیمر مزایای زیادی دارد. از جمله آن عبارت اند از:

صرفه جویی در مصرف انرژی

وقتی با چرخش پیچ دیمر، ولتاژ برقی که به لامپ فرستاده می شود را کاهش می دهید، به میزان قابل توجهی در مصرف برق صرفه جویی می کنید. زیرا با کاهش ولتاژ مصرفی میزان انرژی مصرفی و مقدار نور کاهش می یابد.

افزایش طول عمر لامپ

لامپ های دیمری در مقایسه با لامپ های بدون دیمر کم تر گرم می شود و قطعات آن ها دیرتر فرسوده می گردد. در نتیجه این لامپ ها عمر بالاتری خواهند داشت.

دوستدار محیط زیست

با کاهش مصرف انرژی، آلودگی های حاصل از تولید برق در نیروگاه ها به حداقل می رسد. لامپ های مجهز به دیمر طول عمر بالایی دارند. در نتیجه نیازی به تعویض آن ها نیست و دورریختن آن ها بسیار محدود است و منجر به آلودگی در سطح زمین نخواهد شد.

نصب آسان

نصب دیمر نیازی به تغییر سیم کشی ساختمان ندارد. تنها با قطع فیوز، می توان کلید دیمری را جایگزین کلید معمولی نمود. البته لامپ باید از نوع دیمرپذیر باشد.

قیمت مناسب

دیمرها در دو نوع هوشمند و مکانیکی به بازار عرضه می شوند. قیمت دیمرهای هوشمند در مقایسه با دیمرهای مکانیکی بالاتر و کیفیت آن ها نیز برتر می باشد.

هر چند مستلزم به پرداخت هزینه برای دیمر هستید اما می توانید با خرید دیمرهای هوشمند برای طولانی مدت سرمایه گذاری کنید و هزینه قبوض برق مصرفی را به حداقل برسانید.

زیبایی دکوراسیون داخلی

نور ملایمی که با استفاده از دیمر برای لامپ ها ایجاد می شود زیبایی دکوراسیون داخلی را دوچندان می کند و جلوه ای خاص به آن می بخشد.

بخوانید!  آبگرمکن بدون مخزن، مزایا و معایب

هر چند نورپردازی و افزایش نور در ساختمان های تجاری جذابیت فوق العاده ای ایجاد می کند، اما در مکان هایی مانند رستوران ها وجود نور ملایم فضایی رمانتیک تر ایجاد می نماید.

در واقع نور کم در چنین مکان هایی حسی از امنیت ایجاد می نماید. لامپ های دیمردار با قابلیت تنظیم نور فضا را بهتر و دلچسب تر نشان می دهند.

تضمین سلامتی انسان

کاهش نور لامپ با استفاده از دیمر در زمان غروب خورشید تا هنگام خواب منجر به تنظیم چرخه خواب می شود و مشکلات بی خوابی را رفع می نماید. کاهش نور لامپ به صورت تدریجی تاثیری همانند غروب خورشید بر بدن می گذارد و تنشی در فرد ایجاد نمی کند.

انواع دیمر

دیمرها به انواع زیر تقسیم می شوند:

دیمر مکانیکی 

دیمرهای مکانیکی ساده ترین نوع دیمر هستند که بر روی آن ها یک پیچ برای کم و زیاد کردن نور تعبیه شده است. از جمله برندهای دیمر مکانیکی ایرانی می توان به مهسان و دلند و دیمرهای خارجی نظیر لگراند و ویکو اشاره نمود. این دیمر را می توان به راحتی و بدون ایجاد تغییر در سیم کشی ساختمان مورد استفاده قرار داد.

دیمر هوشمند

این دیمرها از سیستم هوشمند پیروی می کنند و به صورت دستی و از طریق اینترنت و ریموت کنترل قابل استفاده می باشند.

این دیمرها مجهز به سنسور روشنایی هستند، بدین معنا که در طول روز به علت وجود نور خورشید در ساختمان، این دیمرها میزان نور لامپ را کم می کنند و برعکس هنگام غروب آن و تاریکی هوا آرام آرام نور لامپ شدت می یابد تا نور لازم برای روشنایی محیط را فراهم نماید.

قیمت دیمر هوشمند در مقایسه با دیمر مکانیکی گران تر است. با استفاده از دیمرهای هوشمند می توان از طریق مانیتور تاچ، تبلت و موبایل میزان نور لامپ را تنظیم نمود. این سیستم های اتوماتیک قابل استفاده در قسمت های مختلف ساختمان می باشند.

دیمر هوشمند

کلام پایانی

امیدواریم با مطالعه این نوشته از ساختمانچی با انواع دیمر و مزایای استفاده از آن ها آشنا شده باشید. در صورت تمایل نظرات، انتقادات و پیشنهادات خود را در مورد این مبحث با ما در میان بگذارید.