آموزش رویت

ساختمانچی

جواز ساخت یا همان پروانه ساخت، مجوزی می باشد که توسط نهادهای دولتی شهری، مانند شهرداری و یا سایر مراجع صدور، مانند دهیاری و مراکز خدمات الکترونیک شهر برای شروع ساخت یک سازه و یا تعمیرات کلی آن صادر می گردد.

هر سازنده ای قبل از اقدام به شروع ساخت یک بنا، موظف است به واحدهای مربوطه مراجعه کند، برای ساخت و ساز خود جواز لازم را کسب نماید. انجام هرگونه ساخت و ساز بدون دریافت مجوز غیرقانونی می باشد.

پروانه ساخت شامل اطلاعاتی مانند محل ساخت سازه، نوع کاربری ساختمان، کروکی و مساحت زمین، نوع اسکلت و مساحت بنا، تعداد طبقات ساخت، میزان تراکم، مشخصات متقاضی صدور پروانه ساخت، نام مهندس ناظر و تاریخ صدور پروانه ساخت می باشد.

امروزه به جای پروانه ساخت در برخی مراکز، دفترچه شناسنامه ساختمان که شامل پروانه ساخت و نداشتن خلافی و پایان کار است در اختیار متقاضیان قرار می گیرد. با ما در این مقاله از ساختمانچی برای کسب اطلاعات بیشتر درمورد جواز ساخت همراه باشید.

هدف از دریافت جواز ساخت

مهم ترین هدف از دریافت پروانه ساخت، اطمینان از ساخت و ساز قانونی، مطابق با مشخصات فنی و رعایت اصول شهرسازی مطابق با آیین نامه ها و ضوابط طرح جامع شهری می باشد. همچنین از دلایل مهم دیگر دریافت جواز ساخت، می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • بهره مندی از تسهیلات بانکی
  • بهره مندی از انشعابات آب، برق، گاز، تلفن و…
  • توانایی بیمه کردن کلیه عوامل و اشخاص موثر
  • بهره مندی از مهندس ناظر

بهره مندی از مهندس ناظر در ساخت

یکی از مزایای دریافت پروانه ساخت، تحلیل و بررسی ساختمان توسط مهندس ناظر می باشد. ناظرین ساختمانی که تجربه فنی و مهندسی بالایی دارند، در هنگام طراحی و ساخت بنا، راهنمایی های ضروری و راهکارهای لازم برای بهتر پیشبرد ساخت را به مالک و یا پیمانکار ارائه می دهند.

این راهنمایی ها و راهکارها سبب می شود در پروژه ساخت، از بسیاری حوادث جلوگیری شود و بسیاری از مشکلات در ساخت کاهش یابد. همچنین مهندسین ناظر با تجربه بالایی که در این زمینه دارند راهنمایی های لازم برای صرفه جویی در هزینه های ساخت و خرید مصالح را نیز به شما می دهند.

بهرمندی از انشعابات

املاکی که پروانه ساخت ندارند و برای اولین بار است که درون آن ها ساخت و سازی صورت می گیرد، در صورت عدم وجود جواز ساخت به هیچ وجه نمی توانند در ملک خود خطوط برق و گاز و آب بکشند.

به همین خاطر بهتر است قبل از شروع به ساخت اقدام به کسب جواز نمایید. این کار سبب می شود پس از ساخت با مشکلاتی این چنینی مواجه نشوید و مجبور به پرداخت جریمه نباشید.

جواز ساخت

بهرمندی از تسهیلات بانکی و بیمه اشخاص

زمانی که شما برای سازه خود جواز ساخت می گیرید، با همان پروانه ساخت می توانید اقدام به دریافت وام کمک هزینه ای برای ساخت مسکن و تسهیلات بانکی دیگر نمایید. همچنین دریافت سند نیازمند پایان کار می باشد. پایان کار برای ساختمان هایی که جواز ساخت دارند راحت تر صادر می گردد.

یکی دیگر از مزایای دریافت پروانه ساخت بیمه می باشد. در طول ساخت هر بنا ممکن است اتفاقات ناگوار و غیر منتظره ای برای کارگران ساختمان و یا هر شخص دیگری که به ساختمان تردد دارد، رخ دهد. با بیمه کردن افراد حاضر در ساخت و ساز ساختمان، می توان مقداری از خساراتی که به فرد وارد می شود را جبران نمود.

بخوانید!  رامکا چیست؟

مراحل صدور پروانه و جواز ساخت

برای اخذ جواز ساخت نیاز دارید مراحل اداری و قانونی لازم را بگذرانید. در ادامه به معرفی این مراحل می پردازیم:

  • مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک شهر با به همراه داشتن مدارک لازم (کارت ملی، اصل و کپی سند ملک، برگه تسویه حساب عوارض نوسازی شهرداری سال های گذشته و سال جاری)
  • بازدید از زمین و بررسی ابعاد آن توسط مامور شهرداری، همچنین دستور تهیه نقشه توسط مالک و تحویل آن به دفتر خدمات شهری
  • اصلاح ایرادات نقشه و برطرف کردن مشکلات آن. سپس معین شدن عوارض نوسازی و عوارض ساخت توسط شهرداری بر اساس متراژ هر طبقه و نوع کاربری ساختمان.
  • پرداخت عوارض مشخص و دریافت تاییدیه پرداخت عوارض از اداره درآمد شهرداری منطقه و پر کردن فرم درخواست ناظر
  • تحویل مدارک پیش نویسی شده شامل برگه سبز مهر شده توسط چهار رشته سازه، معماری، برق و الکترونیک

در اخرین مرحله پس از اخذ تاییدیه نقشه های چهار رشته، تاییدیه طرح تفصیلی بر و کف، تایید رئیس صدور پروانه، معاون شهرسازی و معماری و تاییدیه شهردار که تمام این تاییدیه ها سیستمی می باشند، پروانه ساخت شما چاپ می شود.

تخلفات ساختمانی

قوانینی نیز در ساخت وجود دارد که در صورت عدم رعایت آن ها، مهندس ناظر موظف به گزارش تخلف شما به مرجع صدور جواز می باشد و مرجع صدور پروانه شما را منقضی می کند و از ادامه فرایند ساخت شما جلوگیری می نماید. تخلفات ساختمانی عبارتند از:

*افزایش زیربنا بصورت:

  1. پیشروی در غرب به میزان …
  2. پیش روی در شرق به میزان …
  3. پیشروی به میزان کلی … درصد

*افزایش ارتفاع به صورت:

  1. سقف مازاد به میزان … طبقه
  2. احداث کرسی به میزان … متر از کف گذر
  3. افزایش ارتفاع سقف ها در هر طبقه به میزان … متر

*تغییر کاربری ساختمان در:

  1. زیر زمین
  2. طبقات
  3. همکف

*عدم رعایت اصول ایمنی

*رعایت نکردن مقررات ملی ساختمان ایران

*عدم اجرای نقشه های تاسیسات برق-مکانیک

کمیسیون ماده 99 چیست؟

در صورتی که تخلفی در ساخت بنا انجام شود، جواز ساخت بنا توسط نهاد مربوطه باطل می گردد. برای جلوگیری از این کار شما می توانید درخواست ارجاع به کمیسیون ماده 99 کنید. کمیسیون ماده 99 متشکل از نمایندگان وزارت کشور، قوه قضاییه و وزارت مسکن و شهرسازی می باشد.

در این کمیسیون طرح شما بررسی می گردد. شما می توانید در صورت ممکن با رفع تخلف، پروانه ساخت را کسب نمایید. همچنین در صورت عدم امکان، با پرداخت جریمه مشخص توسط آن ها به کار ساخت خود ادامه دهید.

هزینه کسب جواز ساخت

هزینه صدور پروانه ساخت در هر استان و در هر شهر متفاوت می باشد. این هزینه توسط شهرداری با توجه به متراژ و مساحت بنا، قیمت در منطقه مورد نظر، تعداد طبقات برای ساخت، تعداد پارکینگ و همچنین با توجه به کاربری ملک که تجاری است یا مسکونی محاسبه می شود و شما موظف به پرداخت آن هستید.

موارد استثنا در کسب جواز ساخت

یک نکته مهم که باید در این جا بیان شود این است که تمام پروژه های ساخت و ساز نیاز به کسب جواز ساخت ندارند. بعضی از موارد مانند تعمیرات ساده ساختمانی و یا نوسازی ساختمان توسط مالک و پیمانکار نیازی به کسب پروانه ساخت ندارد.

بخوانید!  ضوابط و مقررات ساخت پارکینگ

اما پروژه هایی که در آن تغییرات زیادی رخ می دهد و یا افزایش بنا صورت می گیرد باید برای آن ها اقدام به کسب جواز از شهرداری نمود. در برخی از منطقه ها سخت گیری های بیشتری انجام می شود و برای کوچک ترین تغییرات نیاز به کسب جواز است.

برخی از تغیرات ساختمانی، نیازمند تایید متخصص آن حرفه می باشد. برای تغییر خانه در این حیطه باید اقدام به کسب جواز از اداره مربوطه نمود. همچنین برای جلوگیری از رخ دادن حوادث ناگوار با مهندس ناظر مشورت کرد و الزامات و نکات لازم را رعایت نمود.

مدت زمان اعتبار جواز ساخت

معمولا با بررسی ساختمان و توجه به مساحت و تعداد طبقات مندرج در پروانه ساخت، مدت زمان کافی برای ساخت آن بنا مشخص می شود و در پروانه ساخت درج می گردد. اغلب پروانه های ساختمان تا 2 سال بعد از تاریخ صدور اعتبار دارد.

 در صورتی که شخص نتواند در این زمان و یا زمان معلوم ساخت بنا را تکمیل کند، اول به او اخطار می دهند و در نهایت شخص جریمه می شود و موظف به پرداخت جریمه تعویق خواهد شد.

شهرداری مدت زمان کافی برای ساخت را به اندازه کافی در نظر می گیرد. اما به هر دلیل اگر مالک نتواند در این زمان پروژه ساخت را کامل نماید، می تواند به شهرداری رجوع کند و اقدام به دریافت جواز ساخت جدید نماید. همچنین ملزم به پرداخت 20 درصد از محاسبات پروانه به نرخ روز خواهد شد.

سایر نکات مهم در مورد جواز ساخت

در بسیاری از موارد مالک و یا پیمانکار پس از کسب جواز ساخت، بسیاری از موارد مذکور در پروانه را پشت گوش می اندازد و توجهی به نکات مهندس ناظر نمی نمایند. همچنین هر طور که خودشان در نظر دارند بنا را احداث می نمایند.

پس از ساخت بنایی که نکات الزامی در خصوص چهار حوزه سازه، معماری، برق و الکترونیک را رعایت ننموده است، ارجاع به کمسیون ماده 100 داده می شود و در آن جا با پرداخت جریمه جواز کسب صادر می گردد.

چنین بناهایی که نکات اصولی ساخت را رعایت نمی کنند پس از گذشت چند سال از احداث آن ها، ممکن است هرگونه حادثه ای برایشان رخ دهد که خسارات آن هیچ جوره قابل بازگشت نخواهد بود.

بنابراین بسیار مهم است که در زمان کسب پروانه ساخت، به تمام نکات مذکور در پرونده و تمام راهنمایی ها و دستورات عمل، نمایید. در این صورت، هم بنایی استاندارد احداث می شود و هم از حوادث ناگوار جلوگیری می شود و ایمنی ساختمان حفظ می گردد.

سخن پایانی

هر ساختمانی نیاز به دریافت جواز ساخت دارد. اگر شما موارد مذکور در بالا را به طور دقیق انجام دهید و نکات را رعایت کنید می توانید در کوتاه ترین زمان ممکن جواز ساخت خود را دریافت نمایید. همچنین در کنار ساخت، از ایمنی و استاندارد بودن بنای خود اطمینان داشته باشید و ساده تر بتوانید اقدام به دریافت پایان کار نمایید.

از نگاه زیبای شما که تا انتهای مطلب ما را همراهی کردید سپاس گذاریم. امیدواریم این مقاله از ساختمانچی برای شما مفید باشد. در صورت تمایل نظرات خود را با ما در میان بگذارید.