آجر گری به آجرهایی می گویند که ساخت آن ها با فشار خشت در قالب و با استفاده از نیروی انسانی انجام می شود. این آجر به عنوان نمونه ای از مصالح پرمصرف در گذشته شناخته می شود.
آن چه که در این مطلب از ساختمانچی به بیان آن خواهیم پرداخت، معرفی ویژگی ها، مزایا، معایب و کاربرد آجر گری می باشد. در ادامه با ما همراه باشید.
ویژگی های آجر گری
این متریال با نام آجر فشاری و زبره نیز شناخته می شود. از آن جایی که در روش سنتی ساخت این محصول کارگران با استفاده از فشار نیروی دست، خشت را داخل قالب جایگذاری می کردند، از آن با نام آجر فشاری نیز یاد می شود.
شاید این سوال برای شما نیز پیش بیاید که تفاوت این محصول با انواع آجرهای ماشینی در چیست؟ از جمله تفاوت های این آجر با انواع ماشینی می توان به قیمت آن ها اشاره کرد.
به گونه ای که آجرهای ماشینی به صورت تکی و آجرهای فشاری به صورت تنی محاسبه می شوند. همچنین این دو محصول از لحاظ نوع کاربرد، وزن و اندازه، نوع مواد اولیه در ساخت و ظاهر نیز با یکدیگر متفاوت می باشند.
در گذشته از این محصول برای ساخت دیوارهای باربر، سقف طاق ضربی، دیوارهای جدا کننده و غیره استفاده می شده است. اما با گذشت زمان به دلیل وزن زیاد آن و هم چنین ساخت مصالح نوین ساختمانی کم کم استفاده از آن ها از رونق افتاد و تنها در مواردی هم چون فونداسیون سازی مورد استفاده قرار گرفت.
از ویژگی های فیزیکی این آجر می توان به وزن مخصوص آن که 1700 کیلوگرم بر متر مکعب می باشد، اشاره کرد. وزن هر آجر حدود 2 کیلوگرم است و تعداد آن در هر تن به 450 تا 500 عدد می رسد.
این آجرها عموما دارای ضخامت 3 تا 4 سانتی متر هستند و در ابعاد 22*10*5.5 تولید می شوند و عموما به صورت فله ای به بازار عرضه می شوند.
از جمله رنگ های این محصول می توان به زرد، قرمز و رنگی مابین این دو اشاره کرد. به طور کلی می توان گفت هرچه دمای پخت آجر بالاتر باشد، رنگ آجر روشن تر و از کیفیت بالاتری برخوردار است.
کاربرد آجر گری
- از این محصول می توان در دیوار چینی، ساخت دیوارهای باربر و کرسی چینی پی ساختمان استفاده کرد.
- به دلیل جذب خوب ملات و مقاومت فشاری بالای این محصول، در قالب بندی فونداسیون نیز از آن استفاده می شود.
- این محصول گزینه ای مناسب برای ساخت دیوار حیاط و دیوار اطراف ویلاها می باشد.
مزایای استفاده از آجر گری
استفاده از این محصول مزایایی به همراه دارد که از جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- این آجر از مقاومت بالایی در برابر شرایط مختلف آب و هوایی برخوردار است و می توان بدون محدودیت از آن در شرایط متفاوت جوی همچون مناطق مرطوب استفاده کرد.
- از آن جایی که این محصول از مقاومت مکانیکی بالایی برخوردار می باشد، می توان آن را محصولی مقاوم در برابر ضربه معرفی کرد.
- این متریال از طول عمر بالایی برخوردار می باشد.
- این محصول می تواند در طول استفاده از آن کلیه خواص و عملکرد خود را به خوبی حفظ کند.
- چسبندگی این متریال با ملات سیمانی بسیار خوب می باشد.
- در ساخت این آجر از متریالی که برای سلامتی انسان مضر باشد، استفاده نشده است.
- دسترسی به این محصول بسیار آسان می باشد.
- قیمت آجر گری نسبت به سایر مصالح مشابه کمتر می باشد.
معایب استفاده از آجر گری
- این محصول دارای وزن زیادی است و از این رو باعث افزایش وزن ساختمان می شود. به همین خاطر برای استفاده در ساخت ساختمان مناسب نیست.
- به دلیل انبساط حرارتی، امکان تغییر شکل آن وجود دارد و با گذشت زمان می تواند باعث ترک خوردگی آن شود و در برخی موارد به 5 میلی متر برسد.
- میزان شکنندگی این محصول در اثر ضربه بالا می باشد.
- این آجرها قادر به حفظ گرمای داخلی ساختمان نیستند و از این رو می توان گفت عایق حرارتی مناسبی نمی باشند.
حمل و نگهداری آجر گری
برای کاهش ضایعات این محصول در هنگام حمل و بارگیری، باید دقت لازم انجام شود. برای حمل و بارگیری آجر گری می توان از نوار نقاله و یا از نیروی انسانی استفاده کرد.
هم چنین باید توجه داشت در حین حمل با استفاده از یک کاور مناسب روی آن پوشانده شود تا در صورت بارندگی در معرض آن قرار نگیرد.
نکات مهم خرید آجر گری
در هنگام خرید آجر گری باید توجه کنید که این محصول عاری از هرگونه ترک خوردگی، شوره زدگی و لب پریدگی باشد. بهتر است محصول خریداریشده دارای زاویه قائم و سطح صاف باشد. هم چنین به عدم وجود آهک در آجر نیز باید توجه شود تا پس از اجرا دچار تخریب نشود.
نکات ایمنی و شرایط نگهداری آجر
آجرکاری را نباید در دماهای کمتر از 5 سانتی متر اجرا نمود. در صورت انجام در دماهای سرد، باید دیوارهای تازه ساختهشده را با پوشاندن و انداختن چیزی بر روی آن، گرم نگه داشت و در صورت لزوم، طبق نظر مهندس ناظر، از ضدیخ استفاده کرد.
پس از آجرچینی باید تا سه روز سطح آن را مرطوب نگه داشت. بهترین زمان دیوار چینی، پس از پایان بتن ریزی سقف می باشد. بهتر است پس از 7 روز از بتن ریزی، دیوارچینی انجام بگیرد.
وسایل مورد نیاز برای استفاده از آجر گری
برای استفاده از این محصول وسایل زیاد و خاصی مورد استفاده نیست و فقط به ابزارهایی مانند كمچه، شاقول، ريسمان كار و تيشه بنايی نياز می باشد.
مراکز خرید آجر گری
تهران
در تهران این محصول را می توان در خاتون آباد، کهریزک، اتحاد، تهرانپارس، شمس آباد، خیابان دردشت و پاسداران تهیه نمود.
اصفهان
در اصفهان این محصول را می توان در بلوار کشاورز، شهرک صنعتی دولت آباد، خاتون آباد، خیابان جی، اطشاران، خیابان احمدآباد و خیابان امام خمینی تهیه کرد.
بهترین کارخانه های تولیدکننده آجر در اصفهان
از کارخانه های تولید کننده آجر در اصفهان می توان به کارخانه آجر اصفهان، کارخانه آجر بریک، آجر سفال سپهر اصفهان، کارخانه آجر آذرشین، کارخانه آجر اصفهان (سیدین)، آجرنما مرجان اصفهان، کارخانه آجر آگوراتی، کارخانه آجر جم و کارخانه آجر پیشتاز سپاهان اشاره نمود.
نکات پایانی
امروزه به دلیل جایگزین شدن مصالح نوین، استفاده از مصالح سنتی هم چون آجر گری کم تر به چشم می خورد. اما با این حال می توان گفت به کارگیری آن در چرخه ساخت و ساز و کارهای عمرانی هنوز به طور کامل حذف نشده است و در برخی فعالیت های عمرانی استفاده از این محصول به چشم می خورد.